Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňový koláč

Znáte nějaký koláč, který je snadný na přípravu a přitom tak neobyčejně dobrý a rychlý? Využijte podzimní sezóny a upečte si dýňový koláč. Vystačíte si se základním křehkým těstem a podušenou dýní s jablky.

Hodnocení receptu je 4,5 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma o průměru 20 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 974 kJ /
1 906 kcal
Bílkoviny33,73 g
Tuky103,91 g
Vláknina35,04 g
Cholesterol 230 mg
Sodík 477 mg
Sůl1,32 g
Sacharidy192,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dýni a jablka oloupeme, vydlabeme jádra a nakrájíme na kousky. Krok 2: Lehce podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou kůru i šťávu, skořici a uvaříme na hustší kaši. Krok 3: Z mouky, másla, soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto. Krok 4: Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Naplníme připraveným těstem, pak přidáme dýňovou kaši. Krok 5: Posypeme spařenými oloupanými mandlemi. Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu asi 30 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do koláče a po vytažení musí vyjít suchá.

TIP: Jak se skladuje dýně

Zveřejněno 19. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňový koláč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7VB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňový koláč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7VB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Zkusila jsem a je výborný !! Děkuji za recept. Zkusím přispět fotečkou.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat z da se tento koláč dá udělat i Muškátové dýně?.

Koláč je výborný. Dala jsem 3 jablíčka - krásně to osladí a trošku medu. Navíc jsem přidala tvaroh - krásně to drží. Základ těsta je malinko sušší, ale k náplni se, dle mého, hodí skvěle. Těsto jsem nesladila - v kombinaci s náplní je to dobrota.

Dýně sama o sobě má svoji specifickou chuť, která ne každému sedne. Doporučuji napůl s jablkama...a řádně ovonět skořicí a hřebíčkem.

Koláč vůbec není dobrý, těsto se drobí, dýně je měkká, nejde ani podebrat. Nápad není špatný, ale určitě jiné těsto z dvojité dávky a přidat želatinu a menší vrstvu. Takto je to škoda surovin, bohužel.

Koláč se povedl,trochu jsem dala na rady pí. Renaty v komentu,dala více mouky,přidala rumové aroma,dala jedno jablko,cukr podle chuti,těsto je tak na dortovou formu kde jsem pekla trochu déle asi 45min. na 180 stupňů.A podávala se zakysanou smetanou....Za mě dobrota!!!!

Renata:
Diky za radu jak peci ten kolac, na 180C 35min. Nemam rad recepty typu smichejte to a dejte to peci, coz je dnes bohuzel ve vetsine kucharek na trhu

Koláč není špatný, určitě zase někdy udělám ;-).
Jak tady někdo píše je potřeba upravit recept, dělala jsem do dortové formy.
Náplň: 400 g dýně (asi, nevážila jsem to), 1velké jablko, citrónová kůra a štáva, skořice, rum, cukr dle chuti
Těsto: sůl, 225 g hladké mouky, 135 g másla, 1,5 lžička prášku do pečiva,asi 3 lžíce vody,asi 3lžíce cukru.
Pekla jsem na 180C cca 35min.

Koláč jsem právě udělala a je výborný. Akorát ze dvojnásobné dávky a přidala jsem cukr a skořici přímo do těsta :-)

Koláč nic moc, těsta by se hodilo jednou tolik a hlavně do něj přidat aspoň trochu cukru, jinak není jedlé, ač osladíte náplň!:-/

Koláč dobrý. Jen těsto se mi drolilo, což mě mrzelo a bylo jej na množství náplně málo, ale i tak se snědl do hodiny celý :)příště vyzkouším jiné těsto :)

tak já nevím asi sem divná nebo sem pekla ve formě pro kterou je těsto určené, mě vše vyšlo dělala sem ho snad 5x :)

žkoušela sem a je to fakt mňamka... dneska sem dělala jen z jablek a taky je to dobré.. :)

Hurraaa! Konecne nekdo pece bez cukru jak ja:).Dala jsem dyni hokaido,kt je sladka a nahradi cukr. Me kolac moc chutna! Ale mouky bylo opravdu malo. :-*

Štěpánka 7. 1. 2012 18:41
Koláč je vynikající. Není moc sladký, trošku jsme si poupravili receptík, těsta je opravdu málo, ale je výborný!!! Děkujem!!!!!

hYssterie3 28. 10. 2011 14:20
Dobrý den,

neměli jste potíže s množstvím ingrediencí? Mě připadá, že je to recept na dýňový koláček, nikoli koláč!

Koláč není dobrý. Chutná to jako uvařená tráva. :-(

kuchtík 7. 9. 2011 18:05
Je to fakt super, těsto je hotové hned a náplň nemusí být samozřejmě jenom z dýně. Na plech jsem těsto namačkal a okolo zvedl ohrádku, výplň nandal i s malinami místo jablek.

Tak jsem to nakonec riskla jen s dužinou a chutnalo mi to. Těsto jsem sice udělala z části ze špaldové a části celozrnné mouky (místo obyčejné bílé), ale celkově mě to mile překvapilo. Posílám bodík +:yes: a určitě si koláč zase udělám, tentokrát už z celé dýně :-D

Chtěla bych se jen zeptat, myslíte, že by nějak vadilo, kdybych použila z té dýně jenom dužinu? Mě totiž teď zbyla (zbytek jsem dala na sušení) tak nevím, jestli z ní můžu udělat koláč nebo raději něco jiného.
Předem děkuji za radu :-)

Chutnal sice jenom mě,měl takovou jinou chuť než bych se představovala,zbytku rodinky moc ne,nevím jestli to bylo tou obyčejnou dýní??!!možná jiný druh je po chuťové stránce lepší??? Anonime:pekla jsem tak 30-40,minut na 180°C.

JAK DLOUHO SE TO MÁ PÍCT?????:-?:-?:-?:-?:-?:-?
A NA KOLIK STUPNU SE TO PŘEDEHŘEJVÁ A NA KOLIK PEČE?:-?:-?:-?
:-//

koláč je staršně dobrý:-p

:-p:yes::yes:

Tento recept můžu doporučit, jen musím upozornit na již zmíněné - těsta je opravdu málo. Na koláčovou formu (klasická s vroubkovým okrajem) doporučuji dvojnásobné množství těsta. Musela jsem to dát do dortové formy (menší průměr než koláčová forma)a bylo to také málo, v tomto případě doporučuji 1,5dávky na těsto.

Oproti tomu dýňovo-jablkové náplně je dostatek.

Chuťově je koláč výborný! :yes::yes::yes:

Tak u nás zase sklidil neuvěřitelný úspěch. tím, že tam není skoro žádný cukr, tak je ideální pro diabetiky. Super dík. Dokonce jsem si pyré zavařila ať mám i na zimu. Sto lidí sto chutí:-p

Tak koláč nijak velký úspěch nesklidil, ani já jsem nebyla moc odvázáná. Těsto by mělo být s cukrem aby byl sladší jinak dýňové pyré bylo jediné jakštakš dobré. :-/

A jak dlouho při jakých stupních? Děkuju

Piekla som v klasickej tortovej forme s priemerom 28 cm a cesta bolo akurát. Chce to dôkladne nechať vychladnúť a sypký nebol, pekne sa rez dal chytiť do ruky, aj keď rezy pečené v tortovej forme podávam vždy na tanieriku a s lyžičkou. Keď som piekla, zabudla som ohodnotiť, takže teraz bodík dávam + ;-);-)

Koláč je moc dobrý, akorát příště udělám víc těsta - na klasickou koláčovou formu mi to přijde málo, koláč je sypký a spíš na lžičku. Jinak paráda, až nebude dýně dám tam třeba švestkovou kleveru, nebo hrušková povidla :yes:

Tématické fráze:
zavařování dýňové pyré, špagetová dýně, dýňový koláč s jablky, moučníky z dýně hokaido, dýňový kompot, špagetová dýně recepty, dýňové koláčky, koláč z dyńového kompotu, špagetová dýně recept, zdravá dýnová buchta, dyňovýkoláč, dinovy kolac, dýňová babovka, koláč z hokaido, dýně hokaido moucnik, hokaido koláč, dýnový kompot recepty, buchta z dýně hokaido s ovocem, dýnové řezy, je mexická dýně jedlá

Suroviny:
mouka hladká, máslo, prášek do pečiva, sůl, voda, dýně, jablko, cukr, šťáva citronová, citron, skořice, mandle, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu