Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Baklava

Baklava je tradiční zákusek, jehož původ leží v Osmanské říši. I proto je tato sladká kalorická bomba dodnes populární zejména v turecké kuchyni, ale jí se také na Balkáně, v Íránu nebo na Kavkaze. Vrstvy křehkého listového těsta jsou plněné sekanými ořechy doslazenými medem či sirupem. Je to opravdová dobrota!

Hodnocení receptu je 3,7 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dextra

Náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 65 min Doba tepelné úpravy: 45 min

110 min (65 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 781 kJ /
4 967 kcal
Bílkoviny89,48 g
Tuky407,75 g
Vláknina35,00 g
Cholesterol 574 mg
Sodík 102 mg
Sůl0,23 g
Sacharidy217,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Formu na pečení vyložíme alobalem, vložíme po celé ploše jeden celý plát listového těsta. Krok 2: Potřeme jej máslem a na něj vložíme druhý plát, který také potřeme máslem. Krok 3: Na tento plát rozvrstvíme půlku sekaných pistácií, která je smíchaná s cukrem a mletou skořicí. Krok 4: Položíme další plát a znovu potřeme máslem. Dále posypeme zbytkem pistácií. Krok 5: Poslední plát nejprve potřeme máslem a namazanou stranou jej vložíme do formy směrem dolů. Opatrně zatlačíme, aby se pěkně spojil s ořechy. Krok 6: Hotové vrstvy prořízneme do 2/3 tak, abychom vytvořili obdélníky. Potřeme máslem a můžeme ozdobit ořechy. Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 45 minut do zlatohněda.

Zveřejněno 21. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Baklava

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rRn6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Baklava

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rRn6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Název BAKLAVA se k tomuto dezertu nehodí já bych spíše volila OŘECHOVÝ ŘEZ. S baklavou to nemá společného nic krom ořechů. Nejen že se do náplně na baklavu nedává cukr!!! Ale také vám chybí sirupovitá poleva, která je z citronu, cukru, vody a já přidávám i med.:-S :-/ Listové těsto naopak toleruji jelikož pokud jste nesehnala Phylo těsto za určité doby se dá nahrdit právě listovým. Jinak můj celkový verdikt je že tento recept je urážkou baklavy (tak skvělého dezertu) a proto by se tak neměl ani nazývat.:-!

:-O

Hmm...... 3. 2. 2012 18:22
:-//

Bohuzel tohle ma s baklavou spolecne jen orisky, original se pece z Phylo testa ktere se sice muze zdat podobne listovemu, ale je v podstate uplne jine, promazava a vrstvi se vickrat... Cukrovy sirup samozrejme nakonec ... i jinak vypada.
Ale verim ze i tento recept je vyborny ;-)

tech platu toho je tam vic a tenkych a spravne se to proklada platy testa,napln,platy testa a napln atd.kdyz je to upeceny tak se to zaliva sirupem ktery ste si udelali.

Díky za recept-hned vyzkouším. Byli jsme na dovolené v Turecku a tohoto moučníku jsem se mohla ujíst:-)) byl vynikající tak to musím doma vyzkoušet.:yes:

Zaponela jste na sirup;-)www.toprecepty.cz

ahoj, baklavu děláme při zvláštních příložitostech a musím říct, že je vynikající!!!!!:yes:

Název znám, ale představovala jsem si něco trošku jiného. Ale tohle vypapdá taky moc dobře. Má to nádech orientu :-p :yes: +;-)

Moc hezké a zajímavě ozdobené těmi oříšky:-p:yes:

Tématické fráze:
baklava z listového těsta, jak se dela baklava, turecká baklava recept, bachlava, moučník baklava, baklawa recept, turecká baklava, baclava, těsto na baklavu, bakava, baklawa, baklava-recept, recept baklawa, listové těsto baklava, jak se pece baklava, bachlava recept, recept baklava listové těsto, moučník baklava recept, těsto phylo, recept na baklawu

Suroviny:
těsto listové, ořechy pistácie, máslo, cukr krystal, skořice mletá, alobal

Přidat fotografie receptu