Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslová vepřová panenka

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Miru63 Miru63

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby odležení masa

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 877 kJ /
2 361 kcal
Bílkoviny155,43 g
Tuky191,15 g
Vláknina1,50 g
Cholesterol 770 mg
Sodík 3,52 g
Sůl8,68 g
Sacharidy3,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřovou panenku opláchneme, osušíme, odblaníme a zbavíme všech tuhých "stříbrných" šlach. Krok 2: Vytvoříme úhledný váleček, který stáhneme potravinářským provázkem. Krok 3: Na prkýnko nasypeme sůl a pepř a celou panenku v této směsi obalíme. Poté pomažeme olejem (já jsem si nalila olej do obou rukou a s panenkou jsem "polaskala"). Panenku zabalíme do alobalu, důkladně zatáhneme a uložíme do lednice na 2 hodiny, ideálně přes noc. Krok 4: Panenku vybalíme z alobalu, který nevyhazujte, ještě jej využijeme. V pánvi s kovovými úchyty, kterou můžeme následně vložit do trouby, rozehřejeme máslo a panenku na másle zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhla a zůstala šťáva uvnitř. Krok 5: Vložíme pánev do trouby předehřáté na 180 °C, pravidelně otáčíme a poléváme máslovým výpekem, pečeme maximálně 20 minut. Krok 6: Po upečení necháme panenku tak zvaně "dojít", přikryjeme alobalem, který jsme si odložili a necháme panenku odpočinout ve vypnuté troubě cca 10-15 minut. Před porcováním odstraníme provázek. Panenka nesmí být vysušená, ale na řezu musí být krásně růžová a šťavnatá. Krok 7: Podávat můžeme podle vlastní chuti, buď s knedlíkem a smetanovou omáčkou a lá svíčková, ale také s opečenými brambory, bramborovou kaší, šťouchanými brambory, zeleninovou oblohou nebo omáčkou, kterou máte rádi. Fantazii se meze nekladou.

TIP: Rozdělení vepřového masa: Jak využít jednotlivé části v kuchyni

Zveřejněno 9. 1. 2023

Poznámka autorky Miru63

Jako dobu přípravy jsem uvedla pouze 30 minut práce s masem, je nutné připočítat čas uložení masa. Co se týká pánve, já jsem použila pánev Zepter s kovovými úchyty. Pokud nemáte odpovídající pánev, použijte pekáček, do kterého panenku z pánve přeneste včetně máslového výpeku, případně ještě kousek másla přidejte, abyste mohli panenku polévat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslová vepřová panenka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6gkY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslová vepřová panenka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6gkY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
panenka vepřová, máslo, olej, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu