Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohová zebra

Tento dezert zaujme na talíři na první pohled. Světlý a tmavý krém z tvarohu a zakysané smetany, střídající se v tenkých proužcích na korpusu z máslového těsta. Dezert je potřeba pořádně vychladit, bude pak lahodně osvěžující.

Hodnocení receptu je 5,0 (53×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rybicka_rybka

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min + doba chlazení

90 min (90 min příprava, + doba chlazení)

Suroviny pro 1

8-12

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 914 kJ /
4 282 kcal
Bílkoviny169,53 g
Tuky155,40 g
Vláknina7,47 g
Cholesterol 1,02 g
Sodík 1,37 g
Sůl3,08 g
Sacharidy547,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto: Všechny suroviny bez mouky dáme do šlehací mísy a ručním šlehačem vyšleháme, až se suroviny spojí. Stejně dobře by šla použít šlehací metla. Nakonec vsypeme mouku a vyšleháme v hladké těsto. Těsto rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru. Krok 2: Náplň: Do šlehací nádoby (měla by stačit dvoulitrová) vyklopíme tvarohy, zakysanku, cukry a vejce. V hrnečku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka, po rozmíchání také vlijeme do nádoby a šlehačem (nebo metlou, ale je toho hodně!) vyšleháme na hladký krém. Krok 3: Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní šlehací přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, nejprve zamícháme a pak důkladně zašleháme, aby nebyly kakaové hrudky. Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém. Krok 4: Lžíci vylijeme vždy doprostřed, jako na fotce nahoře. Kdyby byl krém hodně hustý a tvořil “kopec”, můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh si sedne do roviny. Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému. Krok 5: Vyhřejeme troubu a pečeme na horkovzduch při na 175°C po dobu 60 minut. Pečeme li klasickou troubou na dolní a horní ohřev, nastavíme teplotu na 190°C na vyhřátí trouby i pečení. Klasicky můžeme zkusit párátkem doprostřed koláče, ale po hodině pečení už tvaroh lepit nebude. Krok 6: Kraje tvarohu trochu zhnědnou. Asi za 10 minut, nebo i déle po vyndání z trouby odstraníme zapínací obruč, pokud se někde koláč sám neodlepil, pomůžeme nožem a objedeme koláč dokola. Necháme ho důkladně vychladnout na dně formy položené na mřížku. Krok 7: Chladl dvě hodiny a nebyl ještě zcela studený, takže na chladnutí si nechejte dost času.

Zveřejněno 22. 8. 2009

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tvarohová zebra

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9QNP

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tvarohová zebra

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9QNP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (50)

Mě se dort na 175 s horkovzduchem spálil, takže doporučuji spíš péct na menší teplotu. A upečený je ve chvíli, kdy špejle není mokrá, ale jsou na ní drobné kousky tvarohu (jakoby sražené), snažila jsem se péct tak, jak uvádí autorka, aby byla špejle suchá, ale to nejde, dort se dřív vysuší.

Tvaroh jsem nechtěla mít s puckama, tak jsem ho dala do vysokorychlostního mixéru, což byla chyba, tvaroh mixováním ztratí pevnost a je moc řídký, takže dort pak nezebruje. Lepší pucky, ale hezká struktura:)

Dort nám na chuť vůbec nechutná, takže už ho péct nebudu.

Hezký koláč, chuťově dobrý, ale hutnější. Po vychlazení osvěží (dala jsem do těsta i do náplně šťávu z pulky limetky- dobrá volba).
Dovolím si doporučit nenalévat náplň po lžících, ale po malých šufánkách (naběračkách), proužky zebry budou výraznějši. Jinak to, že čepice po vypnutí trouby spadne je u tvaroháče normální, moje prvorepubliková babka vyučená ve škole pro hospodyňky to dělala tak, že upečený koláč přikryla alobalem, aby se už shora neopaloval a nechala ho v teplé troubě pomalu zchladnout. Otevřela ji nejdřív po hodině (je to fígl prověřený i američany při pečení cheese cake). Dělala tvaroháč s krupici (ne se škrobem). Neměl sice tak výstavní design, ale chutnal mi asi víc. Ostatně jako všechno, co jsme měli rádi jako děti.
Tenhle jsem ale musela vyzkoušet a moc děkuji za recept. :-K

Díky. Měla jsem pouze 3 tvarohy, tak jsem dala o jednu zakysanou smetanu víc. Skvělý recept.:yes::-K

Úžasný recept. Dnes jsem zkoušela. Jen se mi nepovedl ten efekt zebry. Když jsem dávala dort do trouby, vše vypadalo jako tady na fotkách. Po upečení se mi oba tvarohy jakoby "slily" dohromady.
Ale na chuti to vůbec nic nemění :-K

Takže po roce upečeno znovu :-D (koukala jsem na komentáře a všimla jsem si, že 9.9.12 jsem jí pekla poprvé). Tentokrát vše ok a ráno se těším na výsledek ;-)

Evík: Od té doby co do formy na dno zavřu pečicí papír s tímto nemám problémy, zkuste to;) pokud to i přesto plynová trouba dokáže, zkuste ještě přidat tuk do těsta:)

magdalenka: ;-) díky...
Opravdu super nápad.

Miiri:máš to krásne..tento múčnik je ozaj skvost.:yes:

:yes::yes::yes: Moc děkuji za úžasný recept,u nás měl 200% úspěch!!! :-K
Dovolila jsem si přidat fotečku.:-)

Můžete mi, prosím, někdo poradit? Pekla jsem zebru v plynové troubě, zhruba tu doporučovanou hodinu, náplň je akorát, ale těsto vespod a kraje mám spálené. Nějaký nápad, co s tím? ;-)

Zdravím. Tak jsem zkoušela péct a musím říct, že paráda. Nebylo to moc náročné a ve finále jsme si pochutnali (i když se tvaroh trochu propadl) Přidávám fotku a moc děkuji za recept. :yes:

:yes::yes:Byla opravdu výborná :-) chuťově i vzhledově :-) přidávám i fotečku :-))

vyzkoušeno,vyfoceno,snězeno a již dříve obodováno ;-) tvarohová vrstva mi připomínala termix z dětství..zebřička byla hutnější,takže stačily 2 kousky i na večeři :-D Byla moc dobrá :yes:

Také vyzkoušeno mezi svátky o Vánocích. Také jsem se divila že uprostřed je to pořád takové mokré, tak jsem to nechala cca o 15 minut déle při menší teplotě. Ale dopadlo to dobře, všem chutnalo :) Takže děkuju za super recept a brzy budu dělat znovu. :-))

Uff, vyzkoušeno. Ale...i po 1 a 1/2hod byl tvaroh pořád takový "mokrý",ale říkala jsem si,že už je tam dost dlouho tak šel z trouby ven a pak jsem musela čekat do druhého dne až vychladne...A jak to nakonec dopadlo?:-O Super!!:-)) Byl výborný a všichni obdivovali ten krásný efekt:yes:+

Tématické fráze:
tvarohový zebra dort, peceme s tvarohem, tvarohový koláč zebra, tvarohový dort zebra, buchta zebra, tvarohová, dort zebra, moučník zebra, pečeme z tvarohu, zebra dort, koláč zebra, tvarohová buchta zebra, tvarohové zebra řezy, tvarohova zebra bez mouky, zebra buchta, zebra kolac, tvarohová plnka, tvarohova zebra dort, dort zebra tvarohový, imperial bananove rezy

Suroviny:
tuk hera, cukr moučkový, vejce, sůl, mouka polohrubá, tvaroh, smetana zakysaná, mléko, cukr moučkový, vejce, pudink vanilkový, cukr vanilkový, kakao

Přidat fotografie receptu