Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vepřová konzerva

Zavařené vepřové maso využijete jak v teplé kuchyni pro přípravu různých pokrmů, nebo i za studena, lehounce opepřené na krajíci čerstvého chleba. Jeho příprava není nijak složitá.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Snadný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 120 min

160 min (40 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 667 kJ /
2 550 kcal
Bílkoviny469,75 g
Tuky74,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 963 mg
Sodík 19,19 g
Sůl47,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Prorostlejší maso nakrájíme na kostky. Pak ho skládáme do sklenic a lehce prosolujeme, ale ne moc (nepoužíváme žádnou rychlosůl). Krok 2: Hrdla sklenic otřeme a uzavřeme víčky (používáme víčka s červenou gumičkou). Krok 3: Sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce s vodou a zavařujeme 2 hodiny. Maso pustí tuk a šťávu. Krok 4: Můžeme maso namíchat i s uzeným, nebo i předem chvíli péct, dát do sklenic a pak zavařit.
Další den, po 24 hod. zavaření zopakujeme. Krok 5: Zavařené maso se pak hodí jak pro teplou kuchyni na přípravu rychlých pokrmů, ale je výborné i zastudena, jen tak opepřené na krajíci chleba.

TIP: Jak zavařit maso?

Zveřejněno 20. 1. 2023

Poznámka autorky RubyRom

Zavařené maso vydrží dlouho a když potřebuji rychleji uvařit, vyklopím obsah sklenice do pekáčku, přidám koření podle chuti a dám na chvíli do trouby.

Léta jsme měli domácí prasata a ročně jsme zpracovávali 2 kusy. Dělali jsme vše co se dá, mimo běžných jitrnic, jelit a tlačenky také klobásy a paštiky. Ukládali jsme maso do mrazáku a také udili.

Zavařené maso jsem si moc oblíbila, bylo pak rychle uvařeno, když jsem byla hodně pracovně vytížená. Dnes už prasata nechováme, ale občas si koupím víc masa a zavařuji.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vepřová konzerva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OY7Kg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vepřová konzerva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OY7Kg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Dobrý den, taky si takhle děláme maso. My dáváme ještě kousek vepřové kůže na dno sklenice a pak ještě navrch masa a přidáme trochu vody. Po sterilaci se tam pak vytvoří dobrý zoftík.
Pěkný den Jarda

hospodyne: Moc děkuji, jak už jsem psala , naučil nás to již před léty náš řezník. Už jsem se začala bát, že jsem to celé roky dělala špatně.
:-K

:-KRubyRom: také zavařujeme maso jen jednou.Nikdy se v naší rodině, ale i u přátel a známých nezavařovalo dvakrát.Na 95°C, aby obsah sklenice nebublal a pod víčko se náhodou nedostal tuk.

magdalenka: děkuji

RubyRom: pozri si niečo o Clostridium botulini...jeho spóry produkujú botulotoxín jed...

Marie Svarcova: nám to takhle poradil náš řezník. Nikdy se mi maso nezkazilo. Proč by se mělo zavařovat 2x? To mě zajímá.:-K

:-)<3:yes::yes: máš to krásné, hned bych si dala, <3 dělávám často i jako jedlé dárky, syrové maso zavařuji také 2x a pečené jen 1x, jsem tak naučená z mládí.:-K

Romuš,děláš mi chutě:-Q:-K

kimlo: tak to nevím, my jsme vždy zavařovali jen jednou.

Zavarené len 1x? Lebo vraj masové konzervy sa majú zavárať 2x. Možno sa mýlim… <3

Suroviny:
maso vepřové, maso uzené, sůl

Přidat fotografie receptu