Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italský kvásek Lievito Madre neboli LM kvásek

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mama-mia Mama-mia

Náročný

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 409 kJ /
576 kcal
Bílkoviny17,28 g
Tuky3,00 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy117,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny smícháme lžící v misce, poté rukama vytvoříme kuličku, kterou vložíme do úzké vyšší skleničky (např. od majolky) a navrchu kuličky prostřihneme nůžkami křížek.
Označíme vršek kvásku gumičkou na sklenici.
Necháme stát při pokojové teplotě 48 hodin zakryté víčkem. Víčko na skleničku jen položíme, neutahujeme. Krok 2: Po 48 hodinách seškrábneme lžící vršek kvásku a vyhodíme.
Ze zbytku odvážíme 50 g, přidáme 50 g mouky a 25 g vody. Opět smícháme, vytvoříme kuličku, nastřihneme a uložíme do čisté skleničky. Necháme dalších 48 hodin při pokojové teplotě. Zbytky kvásku celý první týden vyhazujeme (nebo použijeme ke zkrmení). Krok 3: Postup opakujeme až do dne, kdy kvásek za 24 hodin zdvojnásobí svůj objem (poznáme díky gumičce, viz. foto), při optimální teplotě (22-26 ˚C) se tak stane asi po týdnu.
Od té doby je třeba kvásek krmit stejným způsobem 1x denně. Krok 4: Po týdnu již můžeme přebytky kvásku použít do jakéhokoliv těsta (lívance, palačinky, knedlíky, koláče), ale zároveň je nutné přidat i jiné kypřidlo (droždí, prášek do pečiva). Kvásek je zatím mladý a sám by těsto neutáhl. Jde o to, abychom nevyhazovali přebytky. Krok 5: Pokračujeme v krmení jednou denně asi 3 týdny, až je kvásek natolik silný, že po nakrmení ztrojnásobí svůj objem za 5-8 hodin. Vždy záleží na okolní teplotě. V tuto chvíli je kvásek schopný utáhnout lehčí těsto (bez tuku). Krok 6: LM kvásek uchováváme v lednici. Po nakrmení počkáme asi hodinu, než kulička zaplní dno a lehce se zvedne nad gumičku (viz. foto). Poté sklenici zašroubujeme víčkem a uložíme do lednice. Takto uložený kvásek je třeba krmit jednou za 7 až 10 dnů. Kvásek lze také usušit nebo zmrazit. Krok 7: Den před plánovaným pečením kvásek vyjmeme z lednice a necháme ho zdvojnásobit. Poté nakrmíme, odkrojíme kuličku o potřebné váze a zbytek opět uložíme do lednice. Pečivo z LM kvásku je krásně vláčné, nadýchané a zároveň dlouho vydrží.

TIP: Možná vás zajímá i příprava žitného kvasu

Zveřejněno 13. 2. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Italský kvásek Lievito Madre neboli LM kvásek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xkGRE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Italský kvásek Lievito Madre neboli LM kvásek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xkGRE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Suroviny:
mouka hladká, voda, med, mouka hladká, voda

Přidat fotografie receptu