Rýžový nákyp z remosky
Rýžový nákyp je báječný jak s jablky, tak i broskvemi nebo jiným oblíbeným ovocem. Zvládne ho upéct i remoska, což jistě ocení chataři a chalupáři. Množství surovin v tomto receptu je přizpůsobeno menší remosce o objemu 2 litry.
Suroviny pro 3 porce
Recept je určen pro menší remosku o průměru mísy 22 cm - objem 2 litry.
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 961 kJ / 2 381 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,80 g |
Tuky | 76,59 g |
Vláknina | 14,75 g |
Cholesterol | 712 mg |
Sodík | 1,28 g |
Sůl | 3,17 g |
Sacharidy | 356,71 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži propláchneme vodou a necháme okapat.
Krok 2: V hrnci se silným dnem přivedeme k varu mléko, do kterého jsme přidali 25 g másla a 1 špetku soli.
Krok 3: Přidáme rýži, promícháme, přiklopíme nejlépe skleněnou pokličkou (skrz kontroly) a na mírném příkonu tepla necháme pozvolna vařit. Hlídáme, aby mléko nevzkypělo, někdy je třeba pokličku malinko odsunout. Ze začátku vaření můžeme ještě rýži promíchat, ale pokud už bude trošku hustější, tak nemícháme.
Krok 4: Rýži vaříme do té doby, než se vstřebá téměř všechno mléko, vypneme zdoj tepla a rýži necháme "dojít". Vstřebá se úplně všechno mléko a zabraníme tím připalování ode dna. Hotovou rýži přendáme do nejlépe nerezové mísy a necháme ji za občasného promíchání zchladnout, může zůstat vlažná.
Krok 5: Mezitím pečicí nádobu remosky vymažeme do 3/4 výšky změklým máslem a odložíme.
Krok 6: Hrubě nastrouhaná jablka smícháme s cukrem, skořicí a pudinkovým práškem, který po upečení jablečnou náplň zpevní. Můžeme použít i jiné ovoce, jak čerstvé, tak mražené nebo kompotované, ale menší a nebo nakrájené na menší kousky.
Krok 7: V míse vyšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou a promícháme s rýží.
Krok 8: V další míse vyšleháme z bílků a špetky soli pevný sníh a už lehce vmícháme do rýžové směsi.
Krok 9: Polovinu rýžové směsi rozprostřeme do mísy, přidáme ovocnou vrstvu a nahoru rozložíme druhou polovinu rýže. Na povrch pokladme tenké plátečky másla.
Krok 10: Remosku přiklopíme, zapneme a pečeme 40 minut. Tento čas je pouze orientační. V druhé polovině pečení je možné povrch překrýt kolečkem alobalu, aby se rýže na povrchu nevysušovala a netvrdla.
Krok 11: Rýži servírujeme pocukrovanou na povrchu. Pokud jsme použili jako náplň ovoce z kompotu, můžeme nákyp přelít nálevem.
Zveřejněno 14. 4. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rýžový nákyp z remosky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xQJ0
Moje poznámka
Rýžový nákyp z remosky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xQJ0
Nejnovější recepty
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 9 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Selská omeleta
Přidáno 2. 12. 2024 16:46
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Marokánky III - cukroví
Panova před 22 minutami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 31 minutami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 36 minutami
Kuřecí špízy
Tacek před 53 minutami
Pečené brambory v troubě
Tacek před 53 minutami
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Babiččina třená bábovka
EvaCh před 1 hodinou
Buchta pro nečekanou návštěvu
1anoli1 před 2 hodinami
Francouzské brambory
Rinnes před 3 hodinami
Suroviny:
rýže kulatozrnná,
mléko,
sůl,
máslo,
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
jablko,
cukr krupice,
skořice,
pudink vanilkový,
máslo,
máslo,
cukr moučkový
Komentáře (5)