Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýžový nákyp z remosky

Rýžový nákyp je báječný jak s jablky, tak i broskvemi nebo jiným oblíbeným ovocem. Zvládne ho upéct i remoska, což jistě ocení chataři a chalupáři. Množství surovin v tomto receptu je přizpůsobeno menší remosce o objemu 2 litry.

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 115 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 75 min

115 min (40 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

Recept je určen pro menší remosku o průměru mísy 22 cm - objem 2 litry.

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 961 kJ /
2 381 kcal
Bílkoviny58,80 g
Tuky76,59 g
Vláknina14,75 g
Cholesterol 712 mg
Sodík 1,28 g
Sůl3,17 g
Sacharidy356,71 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rýži propláchneme vodou a necháme okapat. Krok 2: V hrnci se silným dnem přivedeme k varu mléko, do kterého jsme přidali 25 g másla a 1 špetku soli. Krok 3: Přidáme rýži, promícháme, přiklopíme nejlépe skleněnou pokličkou (skrz kontroly) a na mírném příkonu tepla necháme pozvolna vařit. Hlídáme, aby mléko nevzkypělo, někdy je třeba pokličku malinko odsunout. Ze začátku vaření můžeme ještě rýži promíchat, ale pokud už bude trošku hustější, tak nemícháme. Krok 4: Rýži vaříme do té doby, než se vstřebá téměř všechno mléko, vypneme zdoj tepla a rýži necháme "dojít". Vstřebá se úplně všechno mléko a zabraníme tím připalování ode dna. Hotovou rýži přendáme do nejlépe nerezové mísy a necháme ji za občasného promíchání zchladnout, může zůstat vlažná. Krok 5: Mezitím pečicí nádobu remosky vymažeme do 3/4 výšky změklým máslem a odložíme. Krok 6: Hrubě nastrouhaná jablka smícháme s cukrem, skořicí a pudinkovým práškem, který po upečení jablečnou náplň zpevní. Můžeme použít i jiné ovoce, jak čerstvé, tak mražené nebo kompotované, ale menší a nebo nakrájené na menší kousky. Krok 7: V míse vyšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou a promícháme s rýží. Krok 8: V další míse vyšleháme z bílků a špetky soli pevný sníh a už lehce vmícháme do rýžové směsi. Krok 9: Polovinu rýžové směsi rozprostřeme do mísy, přidáme ovocnou vrstvu a nahoru rozložíme druhou polovinu rýže. Na povrch pokladme tenké plátečky másla. Krok 10: Remosku přiklopíme, zapneme a pečeme 40 minut. Tento čas je pouze orientační. V druhé polovině pečení je možné povrch překrýt kolečkem alobalu, aby se rýže na povrchu nevysušovala a netvrdla. Krok 11: Rýži servírujeme pocukrovanou na povrchu. Pokud jsme použili jako náplň ovoce z kompotu, můžeme nákyp přelít nálevem.

TIP: Sladké nákypy - oblíbené recepty

Zveřejněno 14. 4. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rýžový nákyp z remosky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4xQJ0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rýžový nákyp z remosky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4xQJ0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

:yes:Vynikající dobrůtka.:-K:-K

Dajda: Tak u nás bez tvarohu a sníh se vmíchal do rýže, nahoru se jen dávaly ty plátky másla. Ale s tvarohem bude :yes:, příště ho přidám. :-K

Marie Svarcova: U nás nebylo zvykem dávat do rýžového nákypu sušené ovoce. Tak mně pořád chutná nejvíce s jablky a nebo pak s meruňkami, případně ještě s broskvemi. Ty dost často používám z kompotu. Jelikož už teď připravuju málo porcí, tak dost využívám k pečení remosku.

Marie Svarcova: Já ho takhle znám od babičky - s čerstvými meruňkami a navíc ještě s tvarohovou náplní a sladkou sněhovou čepicé na povrchu (do rýže se dávaly jen žloutky). Byl úžasný.<3

:-)<3:yes::yes: přesně tak ho dělávala mamka a nejvíc chutnal se sušenými švestkami a meruňkami:-K

Suroviny:
rýže kulatozrnná, mléko, sůl, máslo, vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, kůra citronová, jablko, cukr krupice, skořice, pudink vanilkový, máslo, máslo, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu