Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brazilská roláda

Velmi neobvyklá roláda se zvláštním pracovním postupem. Naprosto ideální pro ty kuchařinky, které rádi zkoušejí stále něco nového. Jestlipak se vám také povede umotat roládu tohoto velmi nevšedního vzhledu?

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vladka321

Náročný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 10 min

25 min (15 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 16 porcí

16porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 371 kJ /
4 869 kcal
Bílkoviny73,63 g
Tuky248,65 g
Vláknina12,50 g
Cholesterol 1,91 g
Sodík 1,28 g
Sůl3,00 g
Sacharidy577,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme si minimálně dva plechy 35x25x1,5cm které vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Krok 2: Předehřejeme si troubu (na 200 °C horkovzduch, elektrická trouba na 220 °C). Krok 3: Vyšleháme si všechny bílky s polovinou cukru (120 g) a špetkou soli do ne příliš husté konzistence. (Budete-li mít příliš tuhou konzistenci sněhu, bude se vám následně špatně těsto natahovat na plech.) Krok 4: Vyšleháme si také povolené máslo s druhou polovinou cukru (120 g) a špetkou soli do bělavého krému. Následně postupně zašleháme všechny žloutky. Krok 5: Všechnu mouku nasypeme do vyšlehaného másla s vejci, cukrem a špetkou soli. Krok 6: Přidáme cca třetinu vyšlehaných bílků a dobře ručně zapracujeme. Krok 7: Ve chvíli, kdy je zapracováno a těsto je hrudkovité přidáme druhou třetinu bílků. Opět řádně zapracujeme. Krok 8: Těsto se stane mazlavým. V tuto chvíli dodáme poslední třetinu bílků a vypracujeme hebké pomalu ze stěrky odpadající krémové těsto. Krok 9: Na vymazané plechy rozdělíme těsto tak, že dáme na každý plech přibližně tři kopečky stěrkou. Ty následně rozetřeme špachtlí, aby všude po celém plechu byla stejně vysoká vrstva, přitom však velice tenká. Čím tenčí plát, tím hezčí výsledný efekt. Krok 10: Následně vkládáme plechy do vyhřáté trouby. Jednotlivé pláty se pečou opravdu velmi rychle asi tak 3 minuty, poněvadž jsou velmi tenké. Krok 11: Po vyndání z trouby pomažeme plát připravenou marmeládou. Krok 12: Odkrojíme okraje po všech čtyřech stranách. ( Krátké strany by byly tvrdé do rolování a dlouhé strany by se při rolování trhaly). Krok 13: Marmeládou potřený plát začínáme rolovat z kratší strany.
(Na první roládě je potřeba si dát záležet, aby byl střed krásný a roláda se začala krásně odvíjet. Tvoří jakoby letokruhy). Krok 14: Druhý a další případné pláty po vyndání z trouby také ihned potřeme marmeládou, odkrojíme tvrdší strany a narolujeme na předchozí roládu. (Zde to již jde krásně a není třeba tak precizně hlídat začátek). Nebo můžeme začít rolovat další roládu Krok 15: Hotovou roládu (nebo rolády) následně zabalíme do potravinářské folie, pevně smotáme a z krajů utáhneme. Necháme vychladit v lednici do druhého dne. Krok 16: Poté můžeme rozbalit, nakrájet, posypat moučkovým cukrem a podávat.

TIP: Jak na troubu, která peče nerovnoměrně

Zveřejněno 16. 5. 2023

Poznámka autorky Vladka321

Mě stačily rolády ze dvou plátů a z tohoto množství těsta jsem měla dvě rolády, kdy z každé jsem po odkrojení konců měla krásné širší porce o 8 kouscích.

Horkovzdušná trouba 200 st.C / 3min. a plechy mohu péci najednou. Dát si pozor, aby rozestup plechů byl cca 10cm.

Elektrická trouba 220st.C / 4 min. Plechy vkládat po jednom.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brazilská roláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L97rD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brazilská roláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L97rD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Marie Svarcova: Moc děkuji za milá slova. Musím však pochválit redakci, která má velikou zásluhu na stylizaci textu

:yes:Roláda je nádherná a musí být moc dobrá.:-K:-K

:-)<3:yes::yes: pěkně napsaný recept a krásná práce, :-K roláda vypadá skvěle

RubyRom: Děkuji Vám :-). A je i vcelku rychlá :-)

Moc hezká roláda:yes::yes:

Suroviny:
máslo, cukr krupice, žloutek, bílek, mouka pšeničná, sůl, marmeláda, cukr moučkový, tuk, mouka

Přidat fotografie receptu