Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Candát na černém pivu s cizrnovou kaší

Rybí maso má urputné odpůrce i nadšené vyznavače. Leckterého z odmítajících může tato úprava přesvědčit, že rybí maso je kromě zdroje zdravotních benefitů i velmi chutné. Cizrnová kaše je pak netradiční příloha, ale stojí za to, ji v kombinaci s rybou vyzkoušet.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 15 min

20 min (5 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 785 kJ /
2 339 kcal
Bílkoviny144,08 g
Tuky98,64 g
Vláknina113,34 g
Cholesterol 235 mg
Sodík 1,00 g
Sůl2,42 g
Sacharidy149,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Filety candáta osušíme, jemně párkrát nařízneme šikmo kůži aby se při přípravě porce nekroutily. Ochutíme z obou stran solí, pepřem a kmínem.
Na pánvičce opečeme kůží dolů dozlatova a dáme stranou.
Předehřejeme troubu na 180 °C a zapékací pekáček vyložíme papírem na pečení. Krok 2: Cibuli překrojíme, sloupneme slupku a nakrájíme na měsíčky. Na rozehřáté pánvi orestujeme slaninu.
Když pustí tuk přidáme olej a cibuli opečeme dozlatova. Mícháme vždy, když začnou okraje zlátnout. Pokud se míchá stále, trvá dlouho než se kompletně dosmaží. Krok 3: K cibuli přidáme cukr, promícháme a po chviličce zalijeme vývarem, pivem i octem. Přivedeme k varu, snížíme stupeň tepla a dusíme alespoň 5 minut až se tekutina částečně vyvaří a cibule změkne. Cibulovou směs nalijeme do připraveného pekáčku, poklademe porcemi ryby a dáme na 10 minut péct. Krok 4: Pokud použijeme suchou cizrnu, začneme jí vařit hned na začátku vaření. Lze ale použít i sterilovaná cizrna ze sklenice. Ta urychlí přípravu. Nedáváme všechen uvedený vývar najednou, zpočátku pouze zhruba 100 ml. Přidáme prolisovaný česnek a uvaříme doměkka. Krok 5: Několik uvařených kuliček cizrny ponecháme stranou na ozdobu, k ostatní hmotě přidáme olej, rozemnutou majoránku, sůl dle chuti, opepříme a rozmixujeme dohladka, je-li moc hustá maličko zředíme vývarem. Pro dokonalost ji můžeme i propasírovat. Krok 6: Při servírování cizrnovou kaši upravíme na talíři. Na ni položíme opečený filet a navrstvíme cibulku, přizdobíme natí. Kaši můžeme obměnit a připravit podle chuti třeba bramborovou, mrkvovou nebo celerovou.

TIP: Jak uvařit cizrnu

Zveřejněno 24. 5. 2023

Poznámka autorky Marie Svarcova

Inspirace ze starého dílu pořadu Kašpárku vař.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Candát na černém pivu s cizrnovou kaší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pY80V

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Candát na černém pivu s cizrnovou kaší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pY80V

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

RubyRom: :-)děkuji:-K:-K

:yes::yes:

Suroviny:
candát, sůl, pepř, kmín celý, olej olivový, olej olivový, slanina, cibule, cukr, ocet vinný, pivo černé, vývar masový, sůl, cizrna, vývar masový, česnek, olej olivový, sůl, pepř, majoránka, nať petrželová

Přidat fotografie receptu