Řecká špenátová rýže
Letní počasí s sebou nese poznávání cizích krajů i jídelníčků. Jídla řecké kuchyně jsou natolik úžasná, že stojí za to je zkusit připravit i u nás. Rýže po řecku není tak složitá a skvělý chuťový zážitek vám přiblíží zdravou středomořskou stravu.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 294 kJ / 548 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,12 g |
Tuky | 48,88 g |
Vláknina | 8,91 g |
Cholesterol | 77 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 18,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži několikrát propláchneme a necháme okapat na sítu. Stejně propláchneme na sítu i špenát, zbavený dlouhých stonků. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno.
Česnek sloupneme, rozmáčkneme naplocho nožem a nasekáme.
Najemno nasekáme nebo nastříháme kopr a pažitku. Krok 2: Do rozehřáté hluboké pánve nalijeme olivový olej na kterém orestujeme postupně cibuli (cca 4-5 minut), poté česnek, polovinu kopru i pažitky.
Společně mícháme ještě minutu.
Přidáme špenát a restujeme do zavadnutí.
Přisypeme rýži, osolíme, opepříme a promícháme. Krok 3: Podlijeme částí vývaru kuřecího (nebo zeleninového).
Přivedeme k varu a na sníženém stupni tepla dusíme za případného podlití a promíchání do změknutí rýže cca 20 minut.
Vmícháme máslo, zbylou pažitku, kopr a citronovou kůru. Krok 4: Podáváme pokapané citronovou šťávou samotné, s kostičkami sýru feta nebo jako přílohu k masu.
Česnek sloupneme, rozmáčkneme naplocho nožem a nasekáme.
Najemno nasekáme nebo nastříháme kopr a pažitku. Krok 2: Do rozehřáté hluboké pánve nalijeme olivový olej na kterém orestujeme postupně cibuli (cca 4-5 minut), poté česnek, polovinu kopru i pažitky.
Společně mícháme ještě minutu.
Přidáme špenát a restujeme do zavadnutí.
Přisypeme rýži, osolíme, opepříme a promícháme. Krok 3: Podlijeme částí vývaru kuřecího (nebo zeleninového).
Přivedeme k varu a na sníženém stupni tepla dusíme za případného podlití a promíchání do změknutí rýže cca 20 minut.
Vmícháme máslo, zbylou pažitku, kopr a citronovou kůru. Krok 4: Podáváme pokapané citronovou šťávou samotné, s kostičkami sýru feta nebo jako přílohu k masu.
Zveřejněno 13. 6. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecká špenátová rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpVoR
Moje poznámka
Řecká špenátová rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpVoR
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Hrnkové řezy s tvarohem a marmeládou
Přidáno před 3 hodinami
Kapustičky s mandlemi a krustou z parmazánu
Přidáno před 17 hodinami
Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem
Přidáno před 20 hodinami
Plněná vejce s žervé
Přidáno před 21 hodinami
Vafle s vůní pravé vanilky
Přidáno před 23 hodinami
Těstoviny "Mac&cheese" s brokolicí
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sedlácké brambory
hifiklub před 1 minutou
Špagety s medvědím česnekem na způsob carbonara
TerezaD před 3 minutami
Francouzské brambory zapečené se sýrem Brie
Moanka před 21 minutami
Jablečno-hruškový koláč s ořechy
Hana.Vodehnalova před 1 hodinou
Kuskus se sýrem cottage a zeleninou
ZboSy před 2 hodinami
Tatarák z pečeného celeru
ZboSy před 2 hodinami
Dančí gulášek
toprecepty.cz před 3 hodinami
Kuře na víně s jablky a brusinkami
Komtesina před 12 hodinami
Hrnková buchta s tvarohem
RomanaMonika před 13 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Naekee před 14 hodinami
Suroviny:
rýže basmati,
olej olivový,
cibule,
česnek,
kopr,
pažitka,
špenát baby,
vývar masový,
citron,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
kůra citronová,
sýr feta
Komentáře (6)