Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sacherův dort

Sacherův dort neboli Sacher je originální druh čokoládového dortu s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Tento dort je populární hlavně ve Vídni, kde se také podává. I vy si ho však můžete sami vyrobit. Pokud ho nesníte dřív, vydrží vám v lednici až 14 dní.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Johnyslav

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 639 kJ /
5 172 kcal
Bílkoviny89,28 g
Tuky274,80 g
Vláknina22,20 g
Cholesterol 1,66 g
Sodík 2,36 g
Sůl5,70 g
Sacharidy574,29 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předehřejeme troubu na 180 °C a vyložíme dortovou formu o průměru 22 cm pečicím papírem. Krok 2: Čokoládu nakrájíme na malé kousky a rozpustíme ji nad vodní lázní. Necháme ji poté chvíli vychladnout. Krok 3: Změklé máslo šleháme s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem cca 7-10 minut na nejvyšších otáčkách mixeru, dokud máslo nedostane světlou barvu. Krok 4: Po jednom zašleháme do máslové směsi žloutky a postupně přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Krok 5: Bílky vyšleháme s cukrem a solí do tuha (šlehací nástavce musí být čisté!). Krok 6: Vyšlehaný sníh velice opatrně vmícháme do máslové směsi, poté na těsto prosejeme mouku, kterou také pomalu pomocí stěrky vmícháme. Krok 7: Nadýchané čokoládové těsto nalijeme do připravené dortové formy, uhladíme vršek a pečeme v troubě přibližně 45 minut. Krok 8: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Krok 9: Po upečení vyndáme korpus z trouby a necháme ho ve formě 15 minut vychladnout, následně ho vyndáme z formy a položíme na mřížku, aby mohl zcela vychladnout. Krok 10: V malém hrnci zahřejeme meruňkový džem a rozmícháme ho do hladka. Krok 11: Korpus vodorovně rozpůlíme. Jednu vrstvu necháme ležet na mřížce a potřeme ji džemem. Krok 12: Na první korpus položíme druhý a celý dort zvenku potřeme džemem. Dort necháme pak chvíli odsedět. Krok 13: Na polevu dáme do hrnce cukr a vodu a vaříme na vysoké teplotě asi 5 minut. Cukrový sirup poté stáhneme z plotny a necháme trochu vychladnout. Krok 14: Čokoládu nasekáme nahrubo a postupně ji přidáváme k sirupu a mícháme, dokud nevznikne hustá poleva. Krok 15: Vlažnou polevou nalijeme na vršek dortu a rychle ji rozetřeme cukrářskou paletou či stěrkou. Polevu necháme zatuhnout a můžeme dort servírovat. Krok 16: Dort servírujeme nejlépe s neslazenou šlehačkou.

TIP: Jak na dokonalou šlehačku

Zveřejněno 1. 7. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sacherův dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5RRY

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sacherův dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5RRY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (2)

Marie Svarcova: no a hlavně je autorovi dle profilu 19 let. Má můj obdiv.
:-K

:-)<3:yes::yes: pěkný recept a moc hezká řada fotek :-K

Suroviny:
čokoláda, máslo, cukr moučkový, extrakt vanilkový, žloutek, bílek, sůl, mouka, džem meruňkový, čokoláda, voda,

Přidat fotografie receptu