Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Datlový cheesecake

Cheesecake se k nám přistěhoval z anglicky mluvících zemí a dobře se zabydlel. Jeho zdravější varianta nadchne příznivce zdravých sladkostí. Kdo ještě nezkusil sladit datlemi a využívat hodnotné suroviny, má s tímto receptem jedinečnou příležitost.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nikolka882 Nikolka882

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 164 kJ /
3 385 kcal
Bílkoviny92,84 g
Tuky212,00 g
Vláknina40,50 g
Cholesterol 797 mg
Sodík 605 mg
Sůl0,99 g
Sacharidy225,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Troubu vyhřejeme na 170 °C.
Připravíme korpus. Vločky smícháme s olejem, rozmačkaným banánem, karobem, skořicí a vypracujeme těsto. Vmačkáme na dno dortové formy a dáme péct na 5-7min. Krok 2: Na dno trouby vložíme plech s horkou vodou. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, mascarpone, vejce, pastu (sirup) z datlí, hladkou mouku (nebo škrob). Vše rozmixujeme. Směs nalijeme na předpečený korpus. Dáme péct na cca 50 min na 160°C. Průběžně kontrolujeme, aby se povrch nespálil. Pokud bude rychle hnědnout, přikryjeme poklicí anebo alobalem. Krok 3: Jako poslední připravíme ovocný rozvar. V hrnci povaříme ovoce s trochou vody, ochutíme citronovou šťávou, rumem a případně dosladíme trochou datlí. V 50 ml studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a vmícháme do ovocné směsi. Chvíli povaříme do zhoustnutí. Rozvar nalijeme na vychladlý cheesecake a dáme ztuhnout na noc do ledničky.
Zdobíme dle fantazie, výborný je s lístky meduňky.

TIP: Klasické cheescakes a jak na ně

Zveřejněno 4. 7. 2023

Poznámka autorky Nikolka882

Datlovou pastu si můžeme vyrobit i sami rozmixováním datlí předem namočených v troše horké vody. Množství sladidla můžeme upravit podle toho, jak moc chceme cheesecake sladký.

Pro odlehčenější verzi můžeme náplň připravit z 400g bílého jogurtu a 250g tvarohu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Datlový cheesecake

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VOvQO

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Datlový cheesecake

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VOvQO

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Slazení datlemi je fajn nápad.:-* Vůbec celý dortík musí být výborný.

Suroviny:
vločky ovesné, banán, olej, karob, skořice, tvaroh, smetana zakysaná, mascarpone, vejce, mouka hladká, ovoce, voda, škrob kukuřičný, šťáva citronová, rum, datle

Přidat fotografie receptu