Cuketová mouka (sušená cuketa)
Velkou výhodou cuket je to, že v podstatě nemají žádnou výraznější chuť a přebírají chutě pokrmu, do kterého je přidáme. Cuketová mouka krásně voní, téměř jako jemná domácí vegeta. Využijete ji na zahuštění zeleninových polévek, omáček nebo třeba do těsta na palačinky.
Postup přípravy
Krok 1: Menší i trochu větší cukety omyjeme, do sucha otřeme. Cukety neloupeme ani nevykrajujeme.
Krok 2: Cukety nakrájíme na kolečka o tloušťce asi 4-5 mm.
Krok 3: Všechna cuketová kolečka rozložíme na patra sušičky a zapneme ji na 50-55 °C. Časovač nastavte na 2 hodiny. Po uplynutí této doby prohoďte síta sušičky, protože spodní patra se suší rychleji než horní. Tím docílíte rovnoměrného prosušení. Celková doba sušení je 8-10 hodin.
Krok 4: Kdo nemá sušičku, může sušit v troubě. Několik plechů vyložte papírem na pečení, rozložte na ně plátky cukety a sušte najednou v mírně pootevřené troubě při 50 °C na horkovzdušný program.
Krok 5: Cukety necháme vysušit zcela dosucha, až se plátky v prstech lehce zlomí nebo drolí. Pokud bude mouka usušená méně, může se ve sklenicích kazit a plesnivět.
Krok 6: Úplně vysušené plátky po částech rozmixujeme na prášek potřebné hrubosti, na cuketovou mouku. Vsypeme ji do čistých a suchých sklenic s dobře těsnícím víčkem, aby nenatáhla vlhkost. Pevně uzavřeme a uložíme v suchu a temnu.
Zveřejněno 8. 8. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cuketová mouka (sušená cuketa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zp6Am
Moje poznámka
Cuketová mouka (sušená cuketa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zp6Am
Nejnovější recepty
Duhová vosí hnízda
Přidáno před 8 hodinami
Karamelové oválky
Přidáno před 9 hodinami
Čokoládové hvězdy Bertíka Sacherky
Přidáno před 16 hodinami
Losos s černou čočkou
Přidáno před 18 hodinami
Vanilkové rohlíčky a kuličky
Přidáno před 22 hodinami
Malinové "obrázky"
Přidáno 21. 12. 2024 11:51
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Margot kuličky voní kokosem, rumem a čokoládou. Toto nepečené cukroví si zkrátka zamilujete, a přitom je hotové za chvíli
Nejlepší štědrovečerní řízek z horkovzdušné fritézy: Viktorie z MasterChefa poradila, jak připravit perfektní slavnostní jídlo
Radek Kašpárek prozradil, v čem je kouzlo jeho bramborového salátu: Cibuli nedávám syrovou, zeleninu vařím i s octem, říká
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí medailonky na víně
Dogys před 35 minutami
Výborná fazolová polévka
spirikmichal.ostrava před 2 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Sahula před 3 hodinami
Minutkový kuřecí guláš
MartinaDvorakova před 4 hodinami
Drožďová polévka
Lusssie před 12 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
zuzikm před 13 hodinami
Cukeťák II
mendorf před 13 hodinami
Francouzské brambory podle Menutovky od Koko
mafinka888 před 17 hodinami
Opilý salám (čokoládový)
luciknap před 18 hodinami
Cukroví - plněné ořechy
renias před 18 hodinami
Suroviny:
cuketa
Komentáře (14)