Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buchty z rodinného receptáře

Klasické kynuté české nadýchané buchty vonící máslem a zasypané moučkovým cukrem nikdy neomrzí. Když je upečete podle tohoto léty prověřeného receptu, jistě se vám povedou. Tyto buchty chutnají jako čerstvé i druhý den.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

taddy1 taddy1

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 27 kusů

27kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 262 kJ /
3 170 kcal
Bílkoviny94,36 g
Tuky77,94 g
Vláknina20,40 g
Cholesterol 487 mg
Sodík 1,39 g
Sůl3,40 g
Sacharidy512,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy vsypeme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Přidáme rozpuštěný tuk, vejce a žloutek, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. Krok 3: Zaděláme hladké těsto a necháme ho na teplém místě zakryté vykynout, aby alespoň zdvojnásobilo svůj objem. Kynutí trvá přibližně hodinu. Krok 4: Z těsta děláme kuličky velikosti ping-pongového míčku a opět chvilku necháme nakynout. Z tohoto množství je jich 27. Krok 5: Kuličky těsta promáčkneme, vložíme náplň, zabalíme a spojenou stranou dolů je poskládáme do olejem vymaštěného pekáče, přičemž každou buchtičku omastíme ze všech stran a opět necháme chvilku nakynout. Troubu včas rozpálíme na 180 °C. Krok 6: Pekáč s buchtami dáme do trouby. Po 15 minutách pečení je vyjmeme, ještě potřeme tukem a dáme na dalších cca 15 minut dopéct s tím, že teplotu snížíme na 170 °C a pečeme do zlaté barvy. Krok 7: Upečené buchty vyndáme z trouby, ještě zlehka potřeme rozpuštěným máslem, aby byly krásně lesklé a chutné. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

TIP: Časté chyby při pečení českých buchet

Zveřejněno 14. 10. 2023

Poznámka autorky taddy1

Tento recept jsem našla ve starém, už rozpadajícím se sešitě, který moje babička zdědila po své mamince a ta zase po své a kdo ví, kolika generacemi vlastně prošel. Vyzkoušela jsem ho a můžu říct, že takové vynikající buchty se mi ještě nikdy nepovedly a to peču cca 50 let. Těsto na vále vůbec neulpívá, není třeba podsypávat moukou. Tyto buchty jsou i druhý den jako čerstvě upečené. Už jiné dělat nebudu a na to jsem přišla ve svých 63 letech, když se při jistém stěhování sešit našel a považovaly jsme ho za ztracený. Jediné, co jsem pozměnila je to, že jsem v některých krocích použila olej a část Hery místo másla, či sádla (máslo bylo pro slavnostní buchty, sádlo pro běžné domácí pečení, olej a Hera se tehdy ještě nepoužívaly). Také jsem uvedla teplotu trouby podle své zkušenosti, protože tehdy se u kachlových kamen měřit nedala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buchty z rodinného receptáře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBrVY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buchty z rodinného receptáře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBrVY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Jedny z nejlepších, které jsem kdy jedl.

Taky dávám rum do másla a trošku cukru. Zrovna dnes jsem dělala buchty od Maršálka.<3

<3

cathleen (moderátorka): Také jsem to s rumem dělávala. Tady jsem přísně chtěla zachovat postup v opravdu velmi starém receptu (dneska jsme to s mou maminkou zkusily počítat, jsem minimálně pátá generace) s tím, že jsem pozměnila nebo doplnila pouze nezbytně nutné a dala do dnešní češtiny. Ať všem, kdo zkusí, tyto buchty moc chutnají. :-K Akorát jsem dala ty tři fotky 2x a nevím jak ty, které jsou dané podruhé, odstranit, tak se omlouvám.

Velice povedené :-) U nás doma někdo do másla, kterým potíráme buchty po upečení, přikápneme rum ;-) to je potom vůně!

Jsou moc pěkné :)

Suroviny:
mouka hladká, mléko, droždí, cukr, tuk hera, vejce, žloutek, cukr vanilkový, kůra citronová, sůl, máslo, cukr moučkový,

Přidat fotografie receptu