Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehké martinské rohlíčky podle Markéty

Na den svatého Martina je tradicí péct sladké rohlíčky. Tyto připravíme bez kynutí díky spoustě másla v těstě. Rohlíčky jsou plněné výbornou náplní z vlašských ořechů ochucenou medem, perníkem a skořicí.

Hodnocení receptu je 4,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 47 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 17 min bez doby chlazení

47 min (30 min příprava + 17 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 32 kusů

32kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 992 kJ /
5 734 kcal
Bílkoviny94,28 g
Tuky409,12 g
Vláknina25,43 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 599 mg
Sůl1,47 g
Sacharidy406,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky nasypeme mouku, osolíme, přidáme vanilkový cukr a promícháme. Směs nasypeme do nádoby robota, přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a krátce zpracujeme. Krok 2: Těsto bude lehce lepivé, ale po vychlazení v chladničce se s ním bude dobře pracovat. Mouku nepřidáváme, nebylo by křehké. Těsto rozdělíme na 4 díly (po 222 g), ty zabalíme do potravinářské fólie a dáme nejméně na hodinu chladit - čím déle tím lépe, klidně přes noc. Krok 3: Náplň připravíme tak, že do misky odvážíme namleté, nastrouhané či rozmixované vlašské ořechy, přidáme smetanu, skořici, med, citronovou kůru, nastrouhaný perník a promícháme. Krok 4: Troubu zapneme na 180 °C a dva plechy vyložíme papírem na pečení. V malém hrnečku rozkvedláme žloutek se lžičkou vody na potření rohlíčků. Krok 5: Postupně bereme díl těsta z chladničky, vyválíme na lehce pomoučněném válu nebo podložce do kruhu o síle cca 3 mm. Rozdělíme na poloviny, čtvrtiny a osminy, poté k širší straně dáme lžičku náplně, přehneme okraje směrem dovnitř a stočíme směrem ke středu. Krok 6: Každý kousek mírně ohneme do tvaru rohlíčku. Klademe je na připravený plech. Na každý dáme 16 kousků. Rohlíčky potřeme připraveným žloutkem a dáme péct dorůžova cca 15-18 minut podle zkušeností s vlastní troubou. Krok 7: Rohlíčky necháme vyndané na plechu pár minut dojít a pocukrujeme nebo obalíme v moučkovém cukru.

Zveřejněno 10. 11. 2023

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept je podle Markéty v troubě, ale jelikož někdo má alergii na ořechy, dělám polovinu s ořechovou náplní z mého sešitu a polovinu s povidlovou náplní s mákem. Těsto je bez cukru a dá se použít i na výrobu slaného pečiva - záviny, taštičky apod.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehké martinské rohlíčky podle Markéty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR0q5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehké martinské rohlíčky podle Markéty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR0q5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Moanka: :-) to je super - ohnuté nemusí být , hlavně. že jsou skvělé :-K mějte se super prima

Jeee, ty jsem dělala.:-) Moc nám chutnali. <3 Jen jsem je nezvládla ohnout, aby jako rohlíčky taky vypadaly. :-D Ale to na chuti neubralo… ;-) :yes:

magdalenka: :-) děkuji a měj se skvěle :-K

Marie Svarcova: ja ich zvyknem piecť na rodinné oslavy, akcie aj dva dni dopredu - uležalé sú lepšie a obyčajne pečiem z dvoch dávok. Tiež želám pekný deň.

magdalenka: :-) moc děkuji za komentář, naše babi i mamka je pekly kynuté, u nás jsou víc oblíbené tyto křehké. :-K Přeji krásný den :-K

Moje obľúbené, pečiem často, veľmi vďačné pečivo a (teoreticky) vydržia rohlíčky dlho. Do cesta dávam obyčajne margarín, pre mrňavky zabalím do rohlíčkov čokoládu. Mamka dávala makovú alebo orechovú náplň, patrilo to u nás do rodinného striebra. (Mám tu recept tiež.)

Mmelinda: :-)děkuji za komenzář, na datumu nezáleží,peču je kdykoli je chuť třeba i s hruškovými povidly nebo tvaroh s mákem= šimlová náplň, Náplně dělávám podle mamky už cca 50 let.:-K přeji krásný den

Nádhera....vyzkouším (ačkolivěk je již po Martinovi)....a ta náplň je tedy z Vašeho sešitku nebo podle Markéty?

RubyRom: :-) děkuji, zrovma jsem měla obš ruce pohmožděné (šikovná;-) ) tak moc pškné nejsou ale dobré byly.. :-K krásný večer

Krásné :yes:

Bayta: :-) děkuji :-K kráený večer

Moc se vám povedly <3

Suroviny:
mouka hladká, smetana zakysaná, cukr vanilkový, máslo, sůl, ořechy vlašské, smetana ke šlehání, skořice, med, kůra citronová, perník strouhaný, žloutek, voda, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu