Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krůtí sádlo a škvarky

Koupili jste velkou krůtu a nevíte, jak zpracovat sádlo, tučné části, kůži a menší odřezky? Z tohoto všeho můžete připravit báječné sádlo se škvarky, které má všestranné použití.

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Miru63 Miru63

Snadný

Doba přípravy 165 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 120 min

165 min (45 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

Krůta o váze 21 kg

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve vše nakrájíme na menší kousky, přidáme i odřezky, které nám zůstanou po úpravě masa. Krok 2: Vše vložíme do kastrolu se silným dnem, podlijeme troškou vody a postavíme na plotnu na malý výkon (sklokeramický sporák 5 stupeň z 9). Sádlo a kůže ve vodě nejdříve trochu povolí, poté začnou pouštět tuk a voda se začne postupně odpařovat. Krok 3: Nespěcháme, necháme pomalu probublávat a občas promícháme vařečkou, aby se kousky nepřilepily na dno. Pokud bychom zvolili vysokou teplotu nebo spěchali, mohl by se tuk spálit. Krok 4: Teď již čekáme, až se sádlo a kůže změní ve zlatavé kousky a vyškvařené sádlo bude čiré. Po skončení stačí sádlo přecedit v cedníku. Pokud chceme, aby bylo extra čisté, tak scedíme ještě jednou přes plátýnko. Krok 5: Sádlo přelijeme do sklenice s víčkem a uchováváme v lednici. Nejlepší je pár dní po vyškvaření, později se sice nekazí, ale ztrácí vůni. Krok 6: Škvarky použijeme jak si zaslouží, jen tak se solí, na pomazánku nebo škvarkové placky. Použití je jen na každém z nás.

TIP: Krůtí maso - rady a tipy na vaření a pečení

Zveřejněno 14. 11. 2023

Poznámka autorky Miru63

Jako každý rok, tak i letos jsem si koupila krůtu z farmy. Byla jsem v šoku, když mi ji přivezli, očekávala jsem ve velikosti cca 12-14 kg. Měla 21 kg a byla velice tučná. Rozporcovat ji umím, mám zkušenosti s jehnětem. Po rozporcování zbyla velká hromada tuku a kůže s vnitřním sádlem. Proto jsem se rozhodla vyškvařit sádlo a škvarky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krůtí sádlo a škvarky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR0Z5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krůtí sádlo a škvarky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR0Z5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Tento recept jistě někdo využije. :yes:

Suroviny:
krůta, sádlo, krůta, maso

Přidat fotografie receptu