Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkové placky z krůtích škvarků

Vyzkoušejte měkké a přitom křupavé škvarkové placky. Do těsta se přidávají škvarky nasekané nebo mleté. Nejlepší jsou placky samozřejmě hned po upečení, ale skvěle chutnají i druhý den.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Miru63 Miru63

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 361 kJ /
2 954 kcal
Bílkoviny76,83 g
Tuky188,65 g
Vláknina9,98 g
Cholesterol 694 mg
Sodík 1,02 g
Sůl2,76 g
Sacharidy232,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme mouku s práškem do pečiva a solí, poté přidáme pomleté škvarky, přepasírovaný jeden stroužek česneku a jedno vejce rozmíchané v zakysané smetaně. Mléko přiléváme dle potřeby v závislosti na tom kolik mastnoty obsahují škvarky. Krok 2: Vypracujeme hladké těsto a necháme jej půl hodiny v chladu odpočívat. Připravíme si plech na pečení, vyložíme jej pečicím papírem, předehřejeme si troubu na 200 °C. Krok 3: Na vále posypaným troškou hladké mouky těsto rozválíme na centimetrovou výšku a kulatou formičkou o průměru 8 centimetrů (i větší) vykrajujeme postupně kolečka (placky), které pokládáme na plech. Z uvedeného množství vytvoříme dvanáct placek. Krok 4: Jednotlivé placky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme celým kmínem (můžeme použít také mák) a plech vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 10 minut na 200 °C, poté teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 15 až 20 minut do zlatavé barvy. Krok 5: Křehké a suché placky necháme vychladnou, pokud však vydržíme do druhého (třetího) dne, pěkně zvláční.

TIP: Škvarky a recepty z nich - tipy a rady na jejich využití

Zveřejněno 17. 11. 2023

Poznámka autorky Miru63

Samozřejmě, že krůtí škvarky můžete nahradit těmi vepřovými. V případě, že nemáte kulatou formičku požadované velikosti, můžete těsto nakrájet na čtverce. Také mohu doporučit použít toto těsto jako silvestrovské občerstvení k vínu nebo pivu ve formě malých kousků kdy těsto natlačíme do formiček na pracny (ty větší).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové placky z krůtích škvarků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VO7v5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové placky z krůtích škvarků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VO7v5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Marie Svarcova: Já kupuji každý rok krůtu s farmy, ale určitě budou dobré i s vepřových škvarků

:-)<3:yes: určitě moc dobré ale kde vzít krůtí sádlo na škvarky ?

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, škvarky, smetana zakysaná, prášek do pečiva, vejce, česnek, sůl, kmín celý

Přidat fotografie receptu