Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem
Ano, takový recept přesně patří k předvánoční době. Výborné kynuté těsto, lahodná a sladká ořechová náplň. Moučník voní rumem, skořicí a máslem. Navíc je i ozdobou stolu svým tvarem připomínajícím vánoční hvězdu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 393 kJ / 4 874 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,22 g |
Tuky | 295,39 g |
Vláknina | 24,02 g |
Cholesterol | 705 mg |
Sodík | 274 mg |
Sůl | 0,62 g |
Sacharidy | 436,65 g |
Postup přípravy
Do vlažného mléka přidáme rozdrobené droždí, cukr a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Do vzešlého kvásku zamícháme olej, žloutky, smícháme s moukou, vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme vykynout. Krok 3: Ořechová náplň:
Mléko svaříme se všemi cukry, přidáme mleté ořechy, skořici a necháme vychladnout. Poté přidáme drcené piškoty a podle chuti rum. Krok 4: Hvězda postup:
Vykynuté těsto rozdělíme na tři části, které vyválíme do kulaté placky a seřízneme dortovým kroužkem (budeme mít krásně kulatý tvar). Krok 5: První rozválenou placku položíme na pečicí papír, potřeme polovinou ořechové náplně, přikryjeme další plackou, potřeme zbytkem náplně a přiklopíme poslední plackou. Znovu seřízneme dortovým ráfkem. Krok 6: Doprostřed těsta položíme sklenici a těsto rozřízneme na 16 dílků. Každý cíp těsta několikrát otočíme, vždy jeden doprava, druhý doleva a špičky přilepíme k sobě. Krok 7: Celou hvězdu potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 25 minut do zlatova. Krok 8: Ještě horkou hvězdu potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
Zveřejněno 3. 12. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yY4
Moje poznámka
Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yY4
Nejnovější recepty
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 54 minutami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 12 hodinami
Bramborový salát se zeleninou a luštěninami
Přidáno před 16 hodinami
Rybí kari s kapustičkami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové maso s dýní a zelím (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Nepečené fíkové cukroví
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Báječná jatýrka na slanině
SarkaZabranska1 před 1 sekundou
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 11 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 12 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 12 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 13 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 13 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 14 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 14 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 14 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 15 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mléko,
droždí,
cukr krupice,
žloutek,
olej,
sůl,
ořechy vlašské,
mléko,
cukr třtinový,
cukr vanilkový,
piškoty,
rum,
skořice mletá,
vejce,
máslo,
rum
Komentáře (2)