Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová panenka s liškovou omáčkou

Vepřová panenka je maso libové a velmi křehké, proto mu sluší rychlá příprava, aby udrželo šťavnatost. Lišky, které jsou díky své vůni a lehce kořeněné chuti považovány za delikatesu, mají tužší konzistenci, takže vyžadují delší tepelnou úpravu. Proto připravujeme každou surovinu zvlášť.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 742 kJ /
894 kcal
Bílkoviny5,31 g
Tuky94,06 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 270 mg
Sodík 75 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy6,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Panenku očistíme (odřízneme bílé části), nakrájíme na 6 stejně velkých dílů. Osolíme, opepříme, každý dílek obalíme slaninou a ovážeme potravinářským provázkem.
Na oleji opečeme zprudka asi 6 minut a během opékání obracíme. Krok 2: Pak panenku přendáme do jiné nádoby a vložíme do trouby na 20 minut při 160 stupních. Můžeme ji dát i do remosky, ale přikryjeme alobalem a před dokončením na chvíli odkryjeme. Krok 3: Do výpeku dáme nakrájenou šalotku a po chvilce restování přidáme lišky. Osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Zalijeme vínem, po chvilce přilijeme smetanu a šťávu z panenky, která zůstala v nádobě při jejím pečení. Zakápneme trošku citronem a zredukujeme. Nakonec vložíme máslo, odstavíme a promícháme. Krok 4: Podáváme se šťouchaným bramborem s cibulkou.

Zveřejněno 28. 12. 2023

Poznámka autorky RubyRom

Čerstvé lišky, které v létě nasbíráme snadno uchováme na zimu. Krátce je povaříme, vodu slijeme a necháme vystydnout. Pak uzavřeme do mikrotenového sáčku nebo do krabičky a zamrazíme. V zimě se nám budou hodit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová panenka s liškovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9vGD

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová panenka s liškovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9vGD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Elivet: Moc děkuji, jsem ráda, že vám chutnalo.:-K

Měli jsme dnes k obědu a moc nám chutnalo, do omáčky jsem přidala trochu parmazánu, jinak jsem recept dodržela :-) děkuji za inspiraci :-K a recept doporučuji :-) :yes:

Hella: Moc děkuji, božsky i chutnala :-K

Vypadá naprosto božsky.:-K

Marie Svarcova: moc děkuji :-K

:-)<3:yes::yes: paráda - není co dodat:yes::-K

Bayta: děkuji :-K

Krásné <3

lenka.janatkova: Moc děkuji, ano byla to lahoda, moc jsme si pochutnali. :-K

To vypadá luxusně! :-8 a určitě ještě líp chutná. <3

Suroviny:
panenka vepřová, sůl, pepř mletý, slanina, olej, cibule šalotka, houby lišky, víno bílé, sůl, pepř mletý, smetana 33%, šťáva citronová, máslo

Přidat fotografie receptu