Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česnekový pšenično-žitný chléb s cuketou z formy

Chléb velmi výrazně voní po česneku a díky cuketě a sádlu vydrží déle vláčný. Určitě bude chutnat s různými méně výraznými pomazánkami, jako například se sýrovou nebo vajíčkovou. V létě je cuket nadbytek a přidat trochu do slaného pečiva je jednou z možností, jak je zužitkovat.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 40 min

140 min (100 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 231 kJ /
2 445 kcal
Bílkoviny64,52 g
Tuky69,86 g
Vláknina23,11 g
Cholesterol 54 mg
Sodík 6,42 g
Sůl16,00 g
Sacharidy380,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cuketu nastrouháme na hrubším slzičkovém struhadle. V rendlíku rozehřejeme sádlo, přidáme cuketu a vyrestujeme téměř do tuku (do odpaření tekutiny). Ke konci přidáme prolisovaný česnek, který taktéž krátce osmahneme, až se rozvoní. Odstavíme a necháme zchladnout. Krok 2: Do nádoby domácí pekárny dáme vlažnou vodu, přidáme vlažnou cuketu s česnekem, prosáté obě dvě mouky smíchané se solí, nahoru dáme cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto. Kdo nevlastní pekárnu, zadělá těsto běžným způsobem a nechá vykynout. Krok 3: Vykynuté těsto vyjmeme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na tři díly a každý díl zpracujeme do bochánku. Po velmi lehkém podkynutí vyválíme delší prameny (cca 40 cm). Prameny spleteme do copu a uložíme do delší chlebíčkové formy (36 x 12 cm), kterou jsme vyložili papírem na pečení. Formu překryjeme a opět necháme těsto vykynout. Krok 4: Místo splétání je možné těsto vyválet do bochánku a pak do tvaru šišky (veky) a vložit do formy. Krok 5: Před pečením povrch orosíme vlažnou vodou a formu vložíme do trouby předehřáté na cca 200-210 °C. Orientační doba pečení je 35-40 minut. Krok 6: Po upečení chléb vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

TIP: Jak skladovat cukety

Zveřejněno 13. 1. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Česnekový pšenično-žitný chléb s cuketou z formy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2j0B

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Česnekový pšenično-žitný chléb s cuketou z formy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2j0B

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Marie Svarcova: Maruško děkuji. :-K Máme rádi česnek a měla jsem ještě cuketu ze zahrádky, tak jsem kousek použila. Recept je ještě z podzimu.;-)

:-)<3:yes::yes: ,Dobrý nápad, recept se mi moc líbí, určitě udělám :-K

Suroviny:
mouka hladká pšeničná, mouka hladká, sůl, sádlo, cuketa, česnek, voda, cukr krupice, droždí čerstvé, mouka hladká

Přidat fotografie receptu