Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džem z jeřabin

Trpké a pikantní plody černého jeřábu - arónie, jsou doslova vitamínovou bombou. Připravte si příjemně kořeněný džem a uchovejte si vitamíny i na zimu. Skvěle se hodí i jako doplněk ke svíčkové či zvěřině.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marta Marta

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

6 skleniček po 250 ml

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 927 kJ /
3 090 kcal
Bílkoviny15,08 g
Tuky10,25 g
Vláknina65,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 19 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy701,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Opláchnuté a okapané jeřabiny nasypeme do pekáče, promícháme s cukrem. Krok 2: Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180-200°C a pečeme asi hodinu. Občas promícháme. Krok 3: Před koncem pečení džem lehce poprášíme skořicí. Krok 4: Horký džem plníme do čistých sklenic, důkladně otřeme hrdla a pevně zavíčkujeme čistými víčky. Na chvíli otočíme dnem vzhůru. Dále nezavařujeme.

TIP: Jak zpracovat jeřabiny a arónii?

Zveřejněno 30. 8. 2009

Poznámka autorky Marta

Do každé skleničky jsem ještě před uzavřením přidala lžičku rumu.

Džem je hustý, pikantní, výborný.

Zdroj: časopis Lidové recepty (trochu jsem jej upravila)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem z jeřabin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/86L2

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem z jeřabin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/86L2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Mám velký naroubovaný strom úrodu nemůžeme žádný rok ani spotřebovat.Máme rádi hrnkový koláč se žmolenkou,chutná jako pikantní borůvkový jen trochu osladit/posypu na plechu 1 vanilkovým cukrem/.Otrhám ,opláchnu a dám do mikroten.sáčku do mrazáku.

Černé jeřabiny jsou výborné naložené jen se solí. Na sýrové jednohubky s křenem nebo s česnekem. Stačí pak jen propláchnout, aby nebyly od soli a zapíchnout do nich párátko. :-p

Zbyňár:
No jo, no..., to je snad ironie, Aronie se slivovicí :-D
Ale když vám to chutná...

Strýco Jano: jasně že slivovici, dávám ji tam pokaždé a nemá to chybu!!! :-p

Hotovo, mám 4 skleničky a je to:-p:yes:

Boubelinda:

monikaK:
Jedlé mají lístky ez zoubků a jsou chutně nakyslé, nejedlé jsou zoubkaté a příšerně hořké, dobrou chuť..http:///www.toprecepty.cz/recept/7545-dzem-z-jerab...

Já ho teda ještě pak rozmixovala, jinak to byla voda s kousky celých jeřabin, nerozvařily se...Ale jinak dobrý

hura konečně vím ktere jsou jedlé koupili jsme domek a se sousedy se dohadujem ,že by si byv maitel nasázel strom jen tak .Tak se do nich pustím ted ještě kdy se trhaj poradte dík ;-);-);-)

Strýco Jano 13. 12. 2009 03:51
A čo keď miesto rumu to dochutím dobrou slivovicou. Natrhal som černé jeřabiny den před mrazem 11.12.09. Zkúsim to podľa vášho receptu. Strýco Jano z HK

Černé jeřabiny mám ještě tolik, že nevím co s ní.:-ODělala jsem je i jako klasickou marmeládu s pektogelem. :-) Tento recept jsem taky zkusila a je super.:-D:yes:

cervene jerabiny to maji takto:
jedle jsou ty, ktere maji listky do poloviny zoubkovane.
plody maji "bubaka" ve tvaru krizku.

Mončo:-), asi tě zklamu:-(, fakt nevím, jednou mi to někdo vysvětloval, že jsou odlišné ty vroubky na listech, mám to ale popletený a nevím, ke kterým jaký list patří. Ale tuším, že to tu myslím před pár dny někdo vysvětloval. Zavařuji totiž jen černé (arónii) ze zahrádky:-)

Marti,jak se pozná,že jsou jeřabiny jedlé? Nebo jsou jedné ze všech stromů?Dík za odpověď.:yes:

Jeřabiny jsem ještě nikdy nejedla, asi bych to měla zkusit, vypadá to báječně Marti.:yes:

ivča
TAKY PRÁVĚ VAŘÍM

Tématické fráze:
jeřabiny, marmeláda z černé jeřabiny, marmeláda z jeřabin, černé jeřabiny džem, jedlé jeřabiny, jerabina, jeřabiny recept, jeřabinový džem, černé jeřabiny marmeláda, jeřabina jedlá, džem z černé jeřabiny, černá jeřabina džem, jeřabiny recepty, marmeláda z černých jeřabin, jedlé jeřabiny recept, černý jeřáb džem, černá jeřabina marmeláda, jedlá jeřabina, jeřabiny jedlé, černé jeřabiny

Suroviny:
jeřabiny, cukr, skořice mletá, rum

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu