Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džem z jeřabin

Trpké a pikantní plody černého jeřábu - arónie, jsou doslova vitamínovou bombou. Připravte si příjemně kořeněný džem a uchovejte si vitamíny i na zimu. Skvěle se hodí i jako doplněk ke svíčkové či zvěřině.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marta Marta

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

6 skleniček po 250 ml

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 927 kJ /
3 090 kcal
Bílkoviny15,08 g
Tuky10,25 g
Vláknina65,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 19 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy701,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Opláchnuté a okapané jeřabiny nasypeme do pekáče, promícháme s cukrem. Krok 2: Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180-200°C a pečeme asi hodinu. Občas promícháme. Krok 3: Před koncem pečení džem lehce poprášíme skořicí. Krok 4: Horký džem plníme do čistých sklenic, důkladně otřeme hrdla a pevně zavíčkujeme čistými víčky. Na chvíli otočíme dnem vzhůru. Dále nezavařujeme.

TIP: Jak zpracovat jeřabiny a arónii?

Zveřejněno 30. 8. 2009

Poznámka autorky Marta

Do každé skleničky jsem ještě před uzavřením přidala lžičku rumu.

Džem je hustý, pikantní, výborný.

Zdroj: časopis Lidové recepty (trochu jsem jej upravila)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem z jeřabin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/86L2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem z jeřabin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/86L2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Mám velký naroubovaný strom úrodu nemůžeme žádný rok ani spotřebovat.Máme rádi hrnkový koláč se žmolenkou,chutná jako pikantní borůvkový jen trochu osladit/posypu na plechu 1 vanilkovým cukrem/.Otrhám ,opláchnu a dám do mikroten.sáčku do mrazáku.

Černé jeřabiny jsou výborné naložené jen se solí. Na sýrové jednohubky s křenem nebo s česnekem. Stačí pak jen propláchnout, aby nebyly od soli a zapíchnout do nich párátko. :-p

Zbyňár:
No jo, no..., to je snad ironie, Aronie se slivovicí :-D
Ale když vám to chutná...

Strýco Jano: jasně že slivovici, dávám ji tam pokaždé a nemá to chybu!!! :-p

Hotovo, mám 4 skleničky a je to:-p:yes:

Boubelinda:

monikaK:
Jedlé mají lístky ez zoubků a jsou chutně nakyslé, nejedlé jsou zoubkaté a příšerně hořké, dobrou chuť..http:///www.toprecepty.cz/recept/7545-dzem-z-jerab...

Já ho teda ještě pak rozmixovala, jinak to byla voda s kousky celých jeřabin, nerozvařily se...Ale jinak dobrý

hura konečně vím ktere jsou jedlé koupili jsme domek a se sousedy se dohadujem ,že by si byv maitel nasázel strom jen tak .Tak se do nich pustím ted ještě kdy se trhaj poradte dík ;-);-);-)

Strýco Jano 13. 12. 2009 03:51
A čo keď miesto rumu to dochutím dobrou slivovicou. Natrhal som černé jeřabiny den před mrazem 11.12.09. Zkúsim to podľa vášho receptu. Strýco Jano z HK

Černé jeřabiny mám ještě tolik, že nevím co s ní.:-ODělala jsem je i jako klasickou marmeládu s pektogelem. :-) Tento recept jsem taky zkusila a je super.:-D:yes:

cervene jerabiny to maji takto:
jedle jsou ty, ktere maji listky do poloviny zoubkovane.
plody maji "bubaka" ve tvaru krizku.

Mončo:-), asi tě zklamu:-(, fakt nevím, jednou mi to někdo vysvětloval, že jsou odlišné ty vroubky na listech, mám to ale popletený a nevím, ke kterým jaký list patří. Ale tuším, že to tu myslím před pár dny někdo vysvětloval. Zavařuji totiž jen černé (arónii) ze zahrádky:-)

Marti,jak se pozná,že jsou jeřabiny jedlé? Nebo jsou jedné ze všech stromů?Dík za odpověď.:yes:

Jeřabiny jsem ještě nikdy nejedla, asi bych to měla zkusit, vypadá to báječně Marti.:yes:

ivča
TAKY PRÁVĚ VAŘÍM

Tématické fráze:
jeřabiny, marmeláda z černé jeřabiny, marmeláda z jeřabin, černé jeřabiny džem, jedlé jeřabiny, jerabina, jeřabiny recept, jeřabinový džem, černé jeřabiny marmeláda, jeřabina jedlá, džem z černé jeřabiny, černá jeřabina džem, jeřabiny recepty, marmeláda z černých jeřabin, jedlé jeřabiny recept, černý jeřáb džem, černá jeřabina marmeláda, jedlá jeřabina, jeřabiny jedlé, černé jeřabiny

Suroviny:
jeřabiny, cukr, skořice mletá, rum

Přidat fotografie receptu