Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hvězdičky (nejen silvestrovské)

Hvězdičky ze slaného těsta jsou plněné jako obložené chlebíčky. Hodí se na jakoukoliv oslavu nebo i všední domácí svačinu, dají jíst vcelku jako chlebíčky, nebo můžete utrhovat jednotlivé křupavé „paprsky“ a namáčet je v pomazánce či dipu.

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 145 min Doba přípravy: 130 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby plnění hotových hvězdiček

145 min (130 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby plnění hotových hvězdiček)

Suroviny pro 14 kusů

14kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 417 kJ /
2 251 kcal
Bílkoviny57,95 g
Tuky57,71 g
Vláknina16,44 g
Cholesterol 45 mg
Sodík 4,01 g
Sůl10,00 g
Sacharidy366,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. Krok 2: Nebo těsto zaděláme ručně:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout. Krok 3: Hotové těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na 14 dílků, 14 budoucích hvězdiček. Z každého uděláme maličkou bulku, poté všechny necháme 10 minut odpočinout. Krok 4: Vytvarované hvězdičky jsou prostorově rozměrnější, proto si připravíme dva plechy s pečícím papírem. Krok 5: Každou bulku rozválíme a vytvarujeme podle foto postupu. Aby se hvězdičky při kynutí nerozvinovaly, je dobré před tvarováním potřít střed, do kterého vtiskneme cípy těsta, lehce vodou. Hvězdičky uložíme na připravené plechy. Krok 6: Vykynutým hvězdičkám můžeme před pečením vnitřní cípy pro jistotu znovu vtisknout do těsta, pak je potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Oba plechy najednou upečeme v předehřáté troubě. Použijeme horkovzduch, pečeme při 180 °C asi 13-16 minut. Krok 8: Vychladlé hvězdičky naplníme. Samozřejmě ne všemi jmenovanými surovinami dohromady, najednou, ale použijeme vhodné kombinace některých z nich. I tady platí, že méně někdy znamená spíše více. Salát nebo pomazánka by měly být přiměřeně husté, aby podklad – hvězdičku nerozmáčely a daly se na ni spíš navršit, neroztékaly se.

Zveřejněno 14. 2. 2024

Poznámka autorky cathleen

Tento a další moje recepty najdete na mém webu www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hvězdičky (nejen silvestrovské)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rDWP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hvězdičky (nejen silvestrovské)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rDWP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Veronika.Hrozna: s omládkem bych nepekla, to ti hvězdičky pokynou ještě rychleji ;-) Zkus vytvarovat jeden plech a hned ho dát do lednice nebo jinam na chladné místo. Pak vytvarovat druhý a teprve, až ten druhý po nakynutí dáš do trouby, ten první z lednice vytáhni.
Péct klasicky, bez horkovzduchu, na 200 °C.

maris: pochvala od tebe, Majko, vždy obrovsky potěší - i povzbudí :-* děkuji!

Moc hezké pohoštění, nebo jen tak k pivu! Když to pečeš na 180 horkovzduchem, tak je to vlastně na 200, u obyčejné trouby bez horkovzduchu. Já mám novou, ale mi připaluje svrchu, stejně, jako stará trouba, takže se dvěma plechům v troubě, ani nepřiblížím. Vím že ten vrchní bude na uhel a spodní ještě syrový. ;-( Zkusím upéct s omládkem! Jednoduché a krásné.

cathleen: Ivo , krásné - jako vždycky;-):-):-):yes::yes:

Merylas: díky, Maruško, <3 já mám fotopostupy moc ráda. Je to taková přidaná hodnota receptu ;-)

magdalenka: :-D proč? :-*

cathleen: som z teba zas mimo :-8

Opravdu moc hezké. :yes: Recept se dá určitě využít celoročně při různých oslavách. Je fajn, že u receptu je podrobný fotopostup. :yes: Ukládám. :-K

Marie Svarcova: děkuji:-K Chtěla jsem je přidat už před koncem roku, ale pak jsem onemocněla a na počítač téměř nechodila. Už je dávno po Silvestru, ale hvězdičky se hodí opravdu kdykoliv. A protože nejsou ani nějak pracné, doufám, že bude recept využívaný i tady :-D

RubyRom, Simona Skolakova: děkuji, děvčata <3 mám radost, že se fakt líbí. Také u nás je každý okukoval, cože to je :-8

Hvězdičky se mi moc líbí<3

:-)<3:yes::yes: nádherné pohoštění pro rodinu i přátele kdykoliv :-K

To je krása :yes::yes:

Suroviny:
voda, mouka hladká, mouka polohrubá, cukr, sůl, sádlo, paprika sušená sladká, droždí čerstvé, vejce, pomazánka, salát, zelenina, zelenina nakládaná, šunka, klobása pikantní, sýr, olivy, bylinky zelené

Přidat fotografie receptu