Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravský cibulář

Světlejší pšenično-žitný kváskový chleba je voňavý smaženou cibulí a vhodný jako příloha ke guláši nebo na jakékoliv grilování. Bude-li při grilu společnost větší, vytvarujte určitě dva menší bochníčky – dají se jíst i suché.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 35 min - bez doby kynutí

80 min (45 min příprava + 35 min tepelná úprava, - bez doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 925 kJ /
2 133 kcal
Bílkoviny62,76 g
Tuky25,61 g
Vláknina29,31 g
Cholesterol 16 mg
Sodík 492 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy400,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny na rozkvas spolu dobře zamícháme, mísu zakryjeme a necháme vykvasit (cca 10-12 hodin). Krok 2: Před přípravou těsta cibule na náplň nakrájíme a osmažíme na sádle. Lehce ji osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Krok 3: K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Smaženou cibuli můžeme do těsta vmíchat také, bude v něm rovnoměrně rozptýlená. Ale můžeme ji prozatím nechat stranou a upéct chleba rolovaný, jako je na fotografii. Krok 4: Uhnětené těsto necháme nakynout. Pak ho vyškrábneme na pomoučněný stůl a vytvarujeme ho. Krok 5: Je-li cibule zamíchaná v těstě, uděláme bochník tak, jak jsme zvyklí a necháme ho nakynout v ošatce. Pokud ještě leží bokem, rozdělíme těsto na dvě části a z každé uděláme bulku. Krok 6: Obě pak rozválíme do nevelkých oválů, rozdělíme na ně smaženou cibuli se sádlem a rozetřeme je téměř po celé ploše těsta (kromě okrajů). Placky těsta svineme do rolády, okraje jim můžeme lehce seštípnout a zároveň podhrnout pod „prdelku“ bochníčku. Krok 7: Oba bochníčky dáme kynout rovnou na plech s pečícím papírem nebo fólií vedle sebe. Papír mezi nimi můžeme zdvihnout do výšky, aby se bochníčky neslepily a celý plech vsuneme kynout do igelitového pytle. Krok 8: Nakynuté chleby postříkáme vodou, můžeme je podélně rozříznout žiletkou (při pečení se pak otevřou a celým bytem to zavoní) a dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/30-35 min).

TIP: Kváskový chleba krok za krokem

Zveřejněno 20. 2. 2024

Poznámka autorky cathleen

Záměrně neuvádím dobu kynutí těsta v míse, ani pak bochníků na plechu. Každý z nás má jinak silný kvásek i jiné teplo doma, proto by to bylo nepřesné. Je třeba ale počítat s dobou cca (velmi přibližně) 2 hodiny v míse a 1,5-2 hodiny na plechu před pečením.

Tento a další moje recepty najdete na mém webu www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravský cibulář

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k75P

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravský cibulář

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k75P

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Marie Svarcova: děkuju :-* Chuť...no téměř vždy mi ho zbaští suchý, takže snad chutná :-D

:-)<3:yes::yes: nádherný chléb, o chuti nepochybuji :-K

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, syrovátka, mouka chlebová pšeničná, mouka hladká, kmín drcený, sůl, sádlo, cibule, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu