Kynuté koláčky s tvarohem a hruškami
Koláčky jako malované, rovnou s dvěma lahodnými náplněmi si připravíte podle našeho receptu. Dobře vykynuté těsto, rumem vonící rozinky a výborně vychucená náplň. To je deviza koláčků, po kterých se jen zapráší.
Suroviny pro 25 kusů
25kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 241 kJ / 4 121 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 116,77 g |
Tuky | 164,43 g |
Vláknina | 42,90 g |
Cholesterol | 1,74 g |
Sodík | 947 mg |
Sůl | 2,11 g |
Sacharidy | 522,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky spaříme vroucí vodou a namočíme je do rumu. Necháme marinovat, klidně i delší dobu.
Krok 2: Hrušky oloupeme a nastrouháme, podusíme s cukrem, skořicí a přidáme v trošce vody rozmíchaný pudink. Za stálého míchání ještě chvilku vaříme. Necháme vystydnout.
Krok 3: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tvaroh a ostatní suroviny dáme do mísy a vyšleháme.
Zlehka vmícháme sníh do tvarohové náplně. Krok 4: V misce smícháme 50 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout. Krok 5: Do větší mísy vsypeme mouku, promícháme se solí, přidáme majolku, máslo, vejce a žloutky rozmíchané v mléce, vanilkový cukr, citronovou kůru a kvásek. Propracujeme těsto a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Krok 6: Pak vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na asi 25 stejně velkých dílků, ze kterých uděláme kuličky a rozložíme je na plech s pečícím papírem. Necháme ještě 10 minut kynout a pak prsty vytlačujeme do tvaru koláčku. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a plníme náplněmi. Krok 7: Koláčky ozdobíme rozinkami a vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 °C dozlatova, asi 15 - 20 minut. Podle typu trouby, každá peče jinak, musíme pohlídat. Mezitím rozpustíme máslo a smícháme ho s rumem. Potřeme jím okraje koláčů hned jak je vytáhneme z trouby. Necháme vychladnout. Pokud zbyde máslo s rumem, můžeme pokapat i náplň koláčů.
Zlehka vmícháme sníh do tvarohové náplně. Krok 4: V misce smícháme 50 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout. Krok 5: Do větší mísy vsypeme mouku, promícháme se solí, přidáme majolku, máslo, vejce a žloutky rozmíchané v mléce, vanilkový cukr, citronovou kůru a kvásek. Propracujeme těsto a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Krok 6: Pak vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na asi 25 stejně velkých dílků, ze kterých uděláme kuličky a rozložíme je na plech s pečícím papírem. Necháme ještě 10 minut kynout a pak prsty vytlačujeme do tvaru koláčku. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a plníme náplněmi. Krok 7: Koláčky ozdobíme rozinkami a vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 °C dozlatova, asi 15 - 20 minut. Podle typu trouby, každá peče jinak, musíme pohlídat. Mezitím rozpustíme máslo a smícháme ho s rumem. Potřeme jím okraje koláčů hned jak je vytáhneme z trouby. Necháme vychladnout. Pokud zbyde máslo s rumem, můžeme pokapat i náplň koláčů.
Zveřejněno 20. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynuté koláčky s tvarohem a hruškami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rD54
Moje poznámka
Kynuté koláčky s tvarohem a hruškami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rD54
Nejnovější recepty
Štrúdl s cuketovou náplní
Přidáno před 1 hodinou
Řezy s pudinkem a švestkami
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový kakaový tunel
Přidáno před 2 hodinami
Ředkvičkový salát
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s rebarborou a pudinkem
Přidáno před 2 hodinami
Čočkové placky se sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 3 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kakaový drobenkový fofr koláč s tvarohem
lackulka před 10 minutami
Vázané koláčky nekynuté
Hanulka@ před 1 hodinou
Mrkvovo - kefírové muffiny (hrnkové)
Iwana666 před 1 hodinou
Nejrychlejší tvarohový koláč
Mondik před 2 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Klarina. před 2 hodinami
Vanilková zmrzlina
Ennia před 3 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
bartka_47 před 3 hodinami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
Sarinkad před 4 hodinami
Svíčková hovězí z trouby podle rodinného receptu
Hana84 před 5 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
nelinka62 před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
droždí čerstvé,
cukr,
mléko,
majolka,
máslo,
vejce,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
vejce,
máslo,
rum,
rozinky,
rum,
tvaroh,
cukr,
šťáva citronová,
vejce,
pudinkový prášek,
hruška,
cukr,
skořice mletá,
pudink vanilkový
Komentáře (8)