Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý chléb pro začátečníky (tmavý)

Jednoduchý chléb pro naprosté začátečníky, který má vedle chleba bílého o mnoho tmavší střídu. Díky chlebovým moukám a bílému jogurtu má tento chléb lepší, výraznější chuť a je výborný i třetí den po upečení.

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 210 min

210 min (210 min příprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 740 kJ /
1 850 kcal
Bílkoviny58,17 g
Tuky11,07 g
Vláknina22,50 g
Cholesterol 5 mg
Sodík 31 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy368,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Navážené suroviny vložíme do formy pekárny, vždy nejprve tekuté, až potom suché. Sůl můžeme vsypat do vody s jogurtem, na to pak nasypeme mouky. Na ně dáme cukr a vhodíme odvážené droždí. Není třeba ho nijak drobit, pekárna si s ním při hnětení poradí. Droždí by do té doby, než pekárna začne hníst, nikdy nemělo přijít do styku s vlhkostí, aby se předčasně neaktivovalo. Krok 2: Navolíme nejzákladnější program - mívá název Klasik nebo Základní, vybereme velikost chleba - to zjistíme součtem gramáží všech surovin. U tohoto receptu je to cca 910 g, takže velikost chleba zvolíme 1 000 g. Krok 3: Pak pekárnu zapneme a necháme ji dělat její práci, projet celý program až do koncce. Krok 4: Hotový chleba opatrně vyklepneme na stůl a necháme vychladnout na mřížce. Z prochladlého chleba vytáhneme háky a teprve zcela vychladlý ho uložíme, jak jsme zvyklí.

TIP: Proč se chléb někdy v pekárně propadne?

Zveřejněno 21. 2. 2024

Poznámka autorky cathleen

Tento a další moje recepty najdete na mém webu www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý chléb pro začátečníky (tmavý)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpKWm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý chléb pro začátečníky (tmavý)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpKWm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Merylas: děkuji :-) No - je pro začátečníky, tak ho rozepsat musím. Pamatuji, jak jsem já kdysi nedůvěřivě hleděla na tu bílou krabici - svou první pekárnu :-D a nechápala, že TOHLE dokáže uhníst i upéct chleba!

Chleba vypadá moc dobře :yes: a je to moc hezky napsaný recept pro začátečníky. Vždy je fajn, pokud se první chleby povedou, aby to začínající neodradilo. :-K

RubyRom: zadělání mimo pekárnu určitě nevadí. Jen - v čem a jak ho budeš péct:-? V troubě ve formě nebo chceš volně na plechu? Pokud bys chtěla volně, jako bochník, určitě bude potřeba ubrat nějakou vodu, kterou těsto zaděláš ;-)

Já jsem takový začátečník v pečení chleba, peču pouze jednoduché, na víc si netroufám. Dařilo se mi vypěstovat krásný kvásek a najednou mi umřel.
Prostě to neumím.
Tento recept se mi moc líbí, je akorát pro mě. Moc za něj děkuji určitě vyzkouším . :-K:yes::yes::yes:
Jo ale nemám pekárnu, to snad nebude vadit, když zadělám ručně nebo v robotu ne?

Marie Svarcova: děkuji :-K Ano, chtěla jsem co nejjednodušší, aby podle něj upekli svůj první chleba i absolutní začátečníci ;-)

:-)<3:yes::yes: pěkný, jednoduchý recept :-K

Suroviny:
voda, jogurt bílý, sůl, kmín celý, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná,

Přidat fotografie receptu