Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pastýřský koláč s jehněčím nebo hovězím masem

Pastýřský koláč je pokrm pocházející z Velké Británie. Nejedná se však o sladký, nýbrž o slaný koláč, kde jeho základ tvoří mleté maso s rajčatovou omáčkou a vrchní část koláče je zapečená bramborová kaše.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moanka Moanka

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 934 kJ /
2 135 kcal
Bílkoviny141,15 g
Tuky118,68 g
Vláknina26,08 g
Cholesterol 784 mg
Sodík 1,13 g
Sůl2,68 g
Sacharidy114,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme. Krok 2: Přidáme na kostičky nakrájené máslo, krátce rozšťoucháme, aby se máslo zapracovalo. Dále přidáme ohřáté mléko a smetanu a rozmícháme dohladka. Krok 3: Do zchladlé kaše zapracujeme žloutek. Chceme-li, přidáme i polovinu nastrouhaného parmezánu. Krok 4: Připravíme masovou směs. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky, mrkev na kolečka, řapíkatý celer a česnek na tenké plátky. Krok 5: V hrnci se silným dnem rozpálíme olej a zeleninu orestujeme dozlatova. Krok 6: Přidáme maso a necháme ho zprudka zatáhnout. Osolíme, opepříme, přidáme rajčatovou pastu, vývar a nasekané bylinky. Promícháme a dusíme cca 30 minut, dokud maso nezměkne a tekutina se nezredukuje v hustou omáčku. Na posledních 5 minut přidáme hrášek. Krok 7: Hotovou směs přendáme do zapékací mísy, měla by dosahovat asi do poloviny. Na ní naneseme bramborovou kaši a vařečkou na povrchu vytvoříme vlnky. Posypeme parmezánem. Krok 8: Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20-30 minut, aby kaše zezlátla a vytvořila se na ní vypečená kůrka. Ihned podáváme.

TIP: Jídla z mletého masa

Zveřejněno 24. 2. 2024

Poznámka autorky Moanka

Recept jsem získala v časopise Gurmet.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pastýřský koláč s jehněčím nebo hovězím masem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6z72

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pastýřský koláč s jehněčím nebo hovězím masem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6z72

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Dámy, já Vám oběma moc děkuji... :-K Škoda, že Vám nemohu nabídnout... ;-)

Krása na talíři:-KPochutnala bych si:-8

:-)<3:yes::yes: moc pěkně jsi upekla :-K

Suroviny:
brambory typ c, žloutek, mléko plnotučné, smetana ke šlehání, parmazán, máslo, sůl, pepř mletý, maso jehněčí, vývar kuřecí, olej olivový, cibule, mrkev, hrášek mražený, celer řapíkatý, pasta rajčatová, tymián čerstvý, rozmarýn čerstvý, česnek, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu