Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolový chleba

Fazolový chléb je doslova nabitý bílkovinami a vlákninou. Chleba je pečený ve formě na biskupský chlebíček, má zajímavou kořenitou chuť a navíc je i vhodný pro celiaky. Nejlépe chutná s dobrou pomazánkou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Nikolka882 Nikolka882

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby namočení fazolí

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby namočení fazolí)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 097 kJ /
262 kcal
Bílkoviny1,28 g
Tuky21,00 g
Vláknina24,75 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,20 g
Sůl8,00 g
Sacharidy4,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazole namočíme do studené vody (zhruba 1 litr) na 12 hodin. Pokud chceme luštěninu lépe stravitelnou, můžeme ji nechat i lehce naklíčit. (1-2 dny) Krok 2: Vodu slijeme, fazole propláchneme a vložíme do mixéru spolu s 150 ml vody, citronovou šťávou, olivovým olejem a rozmixujeme na jemnou kaši. Krok 3: Formu na biskupský chlebíček vymažeme kokosovým olejem. Krok 4: Do kaše přidáme pohankovou nebo rýžovou mouku, psyllium, prášek do pečení, koření (pokud nemáme rádi kurkumu, můžeme nahradit jiným kořením, například kmínem), sůl a pořádně promícháme. Krok 5: Takto připravenou směs vložíme do pečicí formy na biskupský chlebíček a uhladíme. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C asi 50-60 minut. Průběžně kontrolujeme. Krok 6: Chlebíček necháme vychladnout a pustíme se do něj. Nejlépe s nějakou dobrou domácí pomazánkou.

TIP: Nízkokalorické potraviny - fazole

Zveřejněno 25. 2. 2024

Poznámka autorky Nikolka882

Je důležité, aby psyllium bylo velmi jemně mleté, osvědčilo se mi psyllium značky Natural Jihlava eshop.naturaljihlava.cz/produkt/psyllium-natural-300g )

Fazole v receptu můžeme nahradit jinou luštěninou, kterou máme rádi. Výborný je i z čočky.

Koření Asafoetida je méně známé, ale v indické kuchyni se často přidává do jídel jako náhrada cibule a česneku (pro svou pikantnost), a také proto, že zmírňuje plynatost a tak napomáhá trávení luštěnin. Je k sehnání na internetu anebo ve specializovaných prodejnách s kořením také pod názvem "Čertovo lejno".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolový chleba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31yL4

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolový chleba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31yL4

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

magdalenka: zkouším teď různé bezlepkové varianty, možná časem přibudou další recepty;) :-K

RubyRom: ❤

Ďakujem za recept, máme v rodine bezlepkáča.

Zajímavý recept, moc se mi líbí :-K:yes::yes:

Marie Svarcova: mi chutná moc, zrovna ho večeřím ;-) :yes:

:-)<3:yes::yes: Recept, provedení a poznámka se mi líbí , určitě je i moc dobrý :-K

Suroviny:
fazole, voda, olej olivový, šťáva citronová, psyllium, kypřící prášek, sůl, kurkuma, asafoetida, olej kokosový

Přidat fotografie receptu