Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Univerzální jogurtové těsto (na slané i sladké pečivo)

Jogurtové těsto je univerzální, hodí se na slané nebo sladké pečivo. Podle toho, co z těsta budete péct, v něm zvýšíte množství soli nebo cukru. Toto tvárné těsto se hodí na koláče, frgále i pizzy, všechno pečivo z něj zůstane dlouho vláčné.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min - bez dob kynutí i pečení

20 min (20 min příprava, - bez dob kynutí i pečení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 622 kJ /
3 973 kcal
Bílkoviny97,86 g
Tuky140,97 g
Vláknina23,58 g
Cholesterol 25 mg
Sodík 3,33 g
Sůl8,17 g
Sacharidy566,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme suroviny. Hrnky mají objem 250 ml. Suroviny (hlavně mouku), které do nich budeme nabírat, nijak nesetřepáváme a nenabíráme do vrchovata. Krok 2: Množství droždí použijeme podle toho, jak dlouho má těsto kynout. Pro kynutí v lednici (tzn. večer uhníst, uložit do lednice, ráno péct) použijeme nejnižší množství, na klasické kynutí a pečení dáme droždí více. Krok 3: Droždí v misce rozetřeme s cukrem, přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme pružné a hladké těsto. V případě potřeby (na měkčí těsto na koláč či pizzu) přidáme 1-2 velké lžíce vody. Krok 4: Těsto zakryjeme, necháme ho vykynout a použijeme, vytvarujeme. Například maličké slané žemličky (viz na fotografie).

TIP: Jak poznat dobře vykynuté těsto

Zveřejněno 8. 3. 2024

Poznámka autorky cathleen

Jogurty, které používám, bývají různě husté. I s tím je třeba při zadělávání těsta počítat a přidat lžíci vody nebo mouky navíc.

Tento a další moje recepty najdete u mě na webu www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Univerzální jogurtové těsto (na slané i sladké pečivo)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YEy2Y

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Univerzální jogurtové těsto (na slané i sladké pečivo)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YEy2Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

mtvrdikova: rádo se stalo <3 Důležité je to, co psala magdalenka - že jogurt a další kyselé suroviny v těstě zlepšují jeho kvalitu a chuť ;-)

Děkuji všem za rady :-K:-K:-K

mtvrdikova: jak píše magdalenka :-) Plus koláče s ovocem a drobenkou přes celý plech, takové ty obyčejné ;-)

magdalenka: děkuju :-* ne, nenahněvám se, jsem ráda, že někdo zaskočil za mě :-8

mtvrdikova: cathleen sa snáď nenahnevá - žemle, rohlíky, bagety, alebo slané koláče,napr. Natiahnuť na plech a potrieť osolenou kyslou smotanou a cesnakom, cibuľový koláč, potrieť iba olejom a cesnakom, slané buchty plnené dusenou cibuľou, hocičím... alebo niečo ako pizza...
Sladké záviny, buchty...pečené aj parené...a pod.
.

Vypadá to krásně, jen mi prosím dejte tipy na co se dá použít, já nemám moc fantazii, já jen peču přesně podle receptu a když je napsáno různé použití, nevím.............:-K:-K:-K :-((

Aj moja mamka kedysi do kysnutého cesta (či išlo o sladké - záviny, alebo slané - pagáče a pod.) pridávala jogurt alebo kyslé mlieko (ak sa zdrclo to z obchodu). Učila ma, že tak bude cesto ľahšie, nadýchanejšie. Ja to robím tiež.

:-)<3:yes::yes: Jogurtová těsta jsou skvělá, dobře se s nimi pracuje a jsou chutná ve všech podobách. Moc pěkný recept i foto. :-K

Suroviny:
jogurt bílý, olej, mouka hladká, mouka polohrubá, cukr, sůl, droždí čerstvé

Přidat fotografie receptu