Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí listové těsto podle Mirky Slavíkové

Listové těsto využijeme při přípravě štrúdlů, šneků, různých dezertů i slaného pohoštění. Díky tomuto receptu ho zvládneme připravit i doma. Aby těsto správně lístkovalo, je potřeba ho střídavě překládat a nechat odpočívat v lednici.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 100 min

100 min (100 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 887 kJ /
5 231 kcal
Bílkoviny64,33 g
Tuky385,33 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 1,36 g
Sodík 4,03 g
Sůl10,03 g
Sacharidy368,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na vál prosejeme mouku a smícháme ji se solí. Do středu položíme studené máslo nakrájené na kostičky, posypeme ho moukou a přilijeme studenou vodu a žloutek. Krok 2: Rukama promícháme rychle a pečlivě. Těsto obalí kostky másla. Krok 3: Těsto zabalíme a dáme na 10 minut do ledničky. Po deseti minutách těsto rozválíme na obdélník o rozměru 40x50 cm. Krok 4: Obdélník těsta složíme nejprve ze stran do středu a potom na půlku. Poté necháme těsto zabalené chvíli odpočívat v lednici. Krok 5: Toto opakujeme 4x. Během provalování se máslo krásně vpracuje do těsta.

TIP: Jakých chyb se vyvarovat při přípravě listového těsta

Zveřejněno 13. 3. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí listové těsto podle Mirky Slavíkové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYkOQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí listové těsto podle Mirky Slavíkové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYkOQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Veronika.Hrozna: Super, ještě jsem nezkoušela tohle těsto mrazit. Děkuji za vyzkoušení :-K

RubyRom: Dnes jsem pekla ze zmrazeného. Vybrat z mrazáku den předem a rozmrazovat jen v lednici. Jinak vám naskáče sražená kondenzovaná voda na těsto a bude mokré.
Když je rozmrazené, vyválet a poskládat, dát chladit na 30 minut a potom válet a péct.
Je jak čerstvé bylo v mrazáku od 18. června! ;-)

Veronika.Hrozna: Tak to mám radost. Recepty od Mirky Slavíkové prostě nikdy nezklamou. :-K

Od chvíle, jak jsem to vytáhla z trouby, tak se usmívám. Musela jsem poslat fotky.

Veronika.Hrozna: Tak to mám radost :-KMoc děkuji.

Už jdu dělat podruhé, je skvělé. Osvědčilo se a není to až taková štrapace, jako s jiným těstem a mohu říct, že výsledek je stejný.. :-8;-)

RubyRom: Těsto musím pochválit. Včera odpoledne jsem se do něj pustila. Do velké hluboké mísy od robotu jsem prosila mouku, dala máslo, sůl , vodu a žloutek. Hákem robotu jsem to asi 2 minuty proházela až to bylo skoro obalené a pak vypnula stroj a doplácala vše tvrdou stěrkou.
Nechala v míse zakryté v lednici hodinu. Vybrala na pomoučený vál a pokračovala vyválením a poskládáním. Zabalila do fólie. Každou hodinu jsem to vybrala z lednice a válela a skládala. Další válení doporučuji těsto vyválet na tenčí plát, většího rozměru, jak je první válení.Celkem 4 x. Pak jsem to nechala v lednici do rána, teď jsem upekla krémeš. Vůbec to není tak pracné, jak se zdá z popisu a jelikož jsem dělala poprvé a povedlo se krásné a chutné lístkové těsto, tak jsem nedělala naposled. Spokojenost veliká.:-K
Mohu doporučit, dá se to udělat, i při práci na něčem jiném a čas potřebný ke skládání a válení je cca 5-6 minut. ;-)Pauzy odpočinku těsta jsou libovolné, není nutno dodržet tu 1 hodinu. Odležet přes noc v lednici doporučuji.

Veronika.Hrozna: To máš fuk, 4x nebo 5 x , rozhodně tomu těstu neublížíš. :-K

RubyRom: Konečně jsem se k tomu dokopala a teď mi řekni jestli 4 x i s tím prvním válením a skládaním, nebo 4 x ještě po prvním válení a skládání, tedy celkem 5 x, válet a skládat.:-D

RubyRom: Ano, našla jsem! Už mi je vše jasné, z toho videa je vidět, že se to jen jemně smísí, aby to drželo spolu. :-)

Veronika.Hrozna: Zkuste si najít video na googlu. Listové těsto podle Mirky Slavíkové, tam je krásně vidět postup.

RubyRom: Propracovávat znamená mírně smísit, jen aby to drželo dohromady a dalo se to uložit do lednice? Rozumím dobře?

Veronika.Hrozna: prostě rukama promícháte ty tuhé studené kostky másla s ostatními surovinami a s moukou, aby se kostky moukou obalily.
Pak začněte propracovávat. Jak budete vyvalovat stále tam budou vidět kusy másla. Nechá se odpočinout a znovu vyvalovat a postupně se máslo zapracuje.

Já tomu postupu vůbec nerozumím, jak promíchat mouku s těmi kostkmi másla, ne smísit s těmi kostkami? Když se to smísí bude těsto, když ne, tak to bude jenom promíchaná směs mouky,másla, vody,žloutku, něco beztvarého, co ani nejde dát do lednice? ;-( Jsem naprosto zmtená!:-O

:-)<3:yes::yes: Složité to není ale náročné na čas. Dělávala ho takto už moje mamka ale kde vzala recept netuším. Já ho dělala několikrát když bylo hodně času a opravdu je výborné . Podobně se dělá na svatební kremrole jen místo vody se dává bílé víno. :-K

Bayta: Já jsem si vždycky myslela, že domácí listové těsto je moc složité, ale vůbec to tak není. Rozhodně stojí za to si ho udělat. :-K

Vypadá to docela jednoduše, pěkný recept :yes:

Suroviny:
mouka hladká, sůl, žloutek, voda, máslo

Přidat fotografie receptu