Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem

Svítek je v dnešní době možná spíše opomíjenou vložkou do polévky. Perfektně se hodí do hlavně do vývarů a jeho variant je opravdu mnoho. Na jaře jej můžete připravit s čerstvým medvědím česnekem.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Středně náročný

Doba přípravy 18 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 8 min

18 min (10 min příprava + 8 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 360 kJ /
325 kcal
Bílkoviny17,38 g
Tuky13,61 g
Vláknina1,20 g
Cholesterol 268 mg
Sodík 240 mg
Sůl0,56 g
Sacharidy32,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oddělíme žloutek od bílku a žloutek dáme do misky. Přilijeme k němu mléko, rozšleháme, osolíme, přisypeme mouku, parmezán a našleháme metličkou těstíčko. Krok 2: Z bílku se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh a promícháme s těstíčkem. Nakonec přidáme jemně nakrájený medvědí česnek. Krok 3: V pánvi rozehřejeme olej (ne úplně rozpálit) a rozetřeme opatrně těstíčko. Opečeme z obou stran dozlatova. Krok 4: Vychladlý svítek nakrájíme na kostičky (nebo proužky, jak kdo má rád). Do talířů jej vkládáme těsně před podáváním a zaléváme polévkou. Krok 5: Svítek se hodí do všech vývarových polévek. Já jsem ho použila do pomalu taženého kuřecího vývaru a do misek jsem přidala i nakrájené maso.

TIP: Vložky do polévek a jejich druhy

Zveřejněno 18. 3. 2024

Poznámka autorky maris

Ve starých kuchařkách je svítek běžnou a častou vložkou do polévek . Myslím, že v dnešní době je opomíjen a je to škoda, protože je v polévce výborný a má mnoho chuťových variant (např. šunkový, s hráškem, sýrem, bylinkami....).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkQpK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkQpK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Právě dojídám,:yes:

Anna Kocikova: Aničko děkuju:-K, babičky věděly, co je dobré;-):-)

Je to moc milá vzpomínka i na moji babičku:-8Maruško s medvědem a parmezanem musel být fajnový:-*Máš ho krásný:-K

Marie Svarcova: děkuji:-K, ano, moje babička ho dělala;-):-8

janky3: děkuji:-K

Tedy s medvědím česnekem a parmezánem, to musí být bašta!<3

:-)<3:yes::yes: moc pěkné, je dobré se vracet ke starým receptům našich babiček :-K

Suroviny:
vejce, mléko, mouka hrubá, sýr parmazán strouhaný, česnek mědvědí, sůl, pepř bílý mletý, olej

Přidat fotografie receptu