Gazdovský chléb
Kyprý a měkký gazdovský chléb vonící smaženou cibulí a slaninou můžete upéct jako klasický bochník. Nebo si trochu pohrát a dát těstu tvar velkého šneka, jako je u chleba na fotografii. Upečený gazdovský chléb pak na stole vypadá velmi zajímavě.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 329 kJ / 2 708 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,23 g |
Tuky | 94,45 g |
Vláknina | 24,83 g |
Cholesterol | 71 mg |
Sodík | 1,70 g |
Sůl | 4,20 g |
Sacharidy | 388,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Slaninu nakrájíme na drobno, rozškvaříme na pánvi a osmahneme na ní krájenou cibulku.
Krok 2: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme vlažnou vodou.
Krok 3: Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin (mimo cibulky se slaninou) a do hladka uhněteme jemné a elastické těsto. Teprve ke konci hnětení přidáme i odloženou slaninu s cibulí. Těsto hněteme robotem, ale můžeme ho zpracovat i ručně nebo pomocí vařečky.
Krok 4: Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v teple místnosti – trvá to 30-45 minut.
Krok 5: Hotové těsto na stole propracujeme, vytvarujeme do bochníku a uložíme ho kynout do moukou vysypané ošatky.
Krok 6: Přibližně po 45-60 minutách vykynutý chleba vyklopíme na plech s pečícím papírem, postříkáme ho vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 45 minut).
Zveřejněno 4. 4. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gazdovský chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2k2
Moje poznámka
Gazdovský chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2k2
Nejnovější recepty
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 1 hodinou
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový salát se zeleninou a luštěninami
Přidáno před 16 hodinami
Rybí kari s kapustičkami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové maso s dýní a zelím (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Nepečené fíkové cukroví
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 12 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 13 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 13 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 13 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 13 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 14 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 14 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 14 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 15 hodinami
Domácí perník
KlaraVaj před 19 hodinami
Suroviny:
voda,
slanina anglická,
cibule,
syrovátka sušená,
cukr,
sůl,
kmín drcený,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
mouka hladká,
droždí čerstvé
Komentáře (2)