Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Toustový chleba podle Josefa Maršálka

Nadýchaný, jemný a vláčný, takový je toustový chleba z dílny cukráře Josefa Maršálka. Do kynutého těsta, které je založeno z omládku a směsi hladké a celozrnné špaldové mouky, přidává také tvaroh, který pečivu dodá nejen bílkoviny, ale i vláčnost.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Jenufka

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby kynutí těsta

75 min (50 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 050 kJ /
1 207 kcal
Bílkoviny38,73 g
Tuky58,78 g
Vláknina24,10 g
Cholesterol 406 mg
Sodík 4,96 g
Sůl12,31 g
Sacharidy118,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si připravíme omládek. Do misky nasypeme špaldovou mouku, přidáme vodu pokojové teploty a nadrobíme droždí. Lžící nebo stěrkou zamícháme do těstíčka. Misku přikryjeme utěrkou a necháme 20-30 minut odpočinout. Krok 2: Do mísy kuchyňského robota dáme hladkou mouku, tvaroh a vejce a vytvořený omládek. Necháme asi 1-2 minuty promíchat hnětacím hákem. Poté přidáme sůl a máslo. Krok 3: V robotu necháme těsto hníst 5-6 minut, těsto se nesmí lepit na hák, ani na stěny mísy. Těsto přendáme do čisté mísy a necháme ho přikryté potravinovou fólií nakynout do dvojnásobného objemu. Krok 4: Nakynuté těsto přesuneme na pomoučenou pracovní plochu nebo vál a rozdělíme jej na jednotlivé dílky o váze 90 gramů. S každým dílkem bouchneme o pracovní plochu a tlakem ruky z něj vytvarujeme kouli. Krok 5: Formu na toustový chléb vymažeme olejem a kuličky těsta vkládáme "cikcak", vždy jednu k jedné straně formy a další zase k té druhé straně. Po naplnění přikryjeme formu fólií nebo mokrou utěrkou a necháme těsto ještě nakynout po okraj formy. Krok 6: Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě, předehřáté na 200 °C (horkovzduch), 25-30 minut. Před vytažením vyzkoušíme špejlí. Po vytažení z trouby vyjmeme chléb z formy a necháme ho vychladnout na mřížce

TIP: Co radí slavný cukrář Josef Maršálek k přípravě luxusního toustového chleba?

Zveřejněno 17. 4. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Toustový chleba podle Josefa Maršálka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wprnw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Toustový chleba podle Josefa Maršálka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wprnw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka špaldová celozrnná, těsto kynuté, vejce, máslo, droždí, voda, tvaroh ve vaničce, sůl

Přidat fotografie receptu