Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvásková tmavá cihla se semínky

Není nad čerstvě upečený, krásně křupavý, kváskový chléb, připravený v pohodlí domácí kuchyně. Tmavý chléb z žitné mouky je plný semínek a jeho pečlivá příprava vám zaručí perfektní výsledek,

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby kynutí

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 770 kJ /
1 618 kcal
Bílkoviny46,20 g
Tuky28,55 g
Vláknina31,61 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,25 g
Sůl8,09 g
Sacharidy278,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozkvas pripravíme zmiešaním kvásku, vody a múky, necháme pracovať 9 -12 hodín (od večera do rána). Krok 2: Po nakvasení po uplynulom čase rozšľaháme rozkvas s vodou a medom. Krok 3: Žitnú a pšeničnú múku zmiešame so soľou, semienkami. Krok 4: Suchú zmes zmiešame s rozšľahaným rozkvasom - nemiesime! Iba všetko zmiešame varechou do jednotnej hmoty. Krok 5: Formu (u mňa 28x11x8) vymastíme masťou. Cesto hneď bez kvasenia, bez prekladania, pomocou stierky presunieme do vymastenej formy. Povrch mokrou rukou uhladíme, môžeme posypať semienkami a mierne zatlačiť do cesta. Krok 6: Formu s cestom dáme do väčšieho igelitového vrecka a necháme kvasiť 2-4 hodiny. Doba záleží od sily kvásku, teploty v miestnosti a pod. Krok 7: Po nakvasení cesta - zdvihne sa a na povrchu zbadáme bublinky - formu dáme do studenej rúry, zapneme na 200 °C. Pečieme 55-60 minút. Posledných 10 minút môžeme chlieb vyklopiť z formy, dáme alobal a dopekáme boky .

TIP: Časté chyby při pečení chleba

Zveřejněno 28. 4. 2024

Poznámka autora magdalenka

Chlieb necháme vychladnúť na mriežke, potom zabalíme do utierky. Krájame až po 12 hodinách, inak sa lepí na nôž, je mazľavý. Semienka som dala suché, nepoužila som tzv. záparu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvásková tmavá cihla se semínky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QW7gq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvásková tmavá cihla se semínky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QW7gq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Marie Svarcova: kváskovanie je vášeň, vždy s napätím čakám výsledok a z každého dobrého výsledku mám stále radosť ako prvýkrát. Skúšam recepty, level cathleen však ešte nedosahujem.:-) . Tento chlebík je veľmi jednoduchý a vždy sa podarí.

:-) <3:yes::yes: Recept se mi moc líbí, je zajímavý a pěkně popsaný, upečený chléb vypadá velmi dobře. :-K

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka žitná chlebová, voda, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, sůl, med, semínka lněná, slunečnice loupaná, sádlo

Přidat fotografie receptu