Citrusový džem
Marmeláda z citrusů je ozvláštněním mezi běžně dostupnými druhy zavařenin. Výborně se hodí k palačinkám, nebo i k některým druhům masa. Pokud vám doma přebývají citrusy, vyzkoušejte tento recept. Ideální by to bylo z bio plodů.
Suroviny pro 1 dávka
6 skleniček
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 084 kJ / 3 127 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 2,52 g |
| Tuky | 1,44 g |
| Vláknina | 8,28 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 417 mg |
| Sůl | 1,00 g |
| Sacharidy | 771,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Citrusy pořádně očistěte houbičkou pod horkou vodou a dobře osušte. Následně oloupejte pomocí škrabky kůru s co nejmenším množstvím bílé vrstvy slupky a nakrájejte na drobné proužky, nebo můžete lehce ostrouhat.
Krok 2: Pomeranče i citróny rozkrojte na poloviny a nožem nebo lžičkou vydlabejte dužinu a vymačkejte šťávu do připraveného kastrolu.
Krok 3: Spolu s kůrou, dužinou, šťávou z citrusů puštěnou během krájení, cukrem, vodou a solí přiveďte k varu a nechte za občasného míchání probublávat 1 hodinu.
Krok 4: Marmeládu přelijte do čistých sklenic, kterým dobře očistěte hrdla. Zavíčkujte a v hrnci s vodou o teplotě 95 °C sterilujte 10 minut.
Zveřejněno 17. 5. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Citrusový džem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31wpp
Moje poznámka
Citrusový džem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31wpp
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 8 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 8 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 8 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 8 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 9 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 10 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 10 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 11 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 11 hodinami
Suroviny:
pomeranče,
citron,
cukr krupice,
voda,
sůl
Komentáře (5)