Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou

Vepřové ledvinky se řadí do pokrmů, které jsou spíše specialitou. Jako i další vnitřnosti jsou plné živin a také zdravých omega 3 mastných kyselin. Podušené na cibuli, slanině a s kmínem bude jistě zpestřením vašeho jídelníčku.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 023 kJ /
962 kcal
Bílkoviny70,35 g
Tuky62,74 g
Vláknina11,30 g
Cholesterol 1,56 g
Sodík 1,39 g
Sůl3,60 g
Sacharidy24,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ledvinky odblaníme, naplocho rozkrojíme a ostrým nožem vykrojíme močovody. Pak ledvinky nakrájíme na proužky. Nakrájené ledvinky propláchneme na sítu a vložíme do studené vody se lžící kmínu. Krok 2: Přivedeme k varu, necháme jen přejít varem a poté přecedíme, zbavíme je tak zápachu. Potom je několikrát propláchneme ve studené vodě, abychom je zbavili sražené bílkoviny a kmínu, který z ledvinek odstranil nežádoucí chuti. Krok 3: Na sádle osmažíme najemno nakrájenou cibuli s novým kmínem (může být drcený), nakrájenou slaninou a poté vložíme okapané ledvinky. Opepříme, opečeme a zalijeme malým množstvím vroucí vody. Pod poklicí dusíme, občas zamícháme a podle potřeby podléváme horkou vodou. Krok 4: Když jsou ledvinky téměř měkké, necháme vysmahnout šťávu na tuk, zaprášíme lžičkou mouky a opražíme. Zalijeme vlahou vodou tak, aby vznikla řidší šťáva a dodusíme ledvinky doměkka. Na úplný závěr osolíme. Krok 5: Vhodnou přílohou je dušená rýže, hodí se i knedlík nebo vařené brambory sypané petrželkou.

TIP: 6 častých chyb při vaření rýže. Poradíme, čeho se vyvarovat

Zveřejněno 20. 5. 2024

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept je ze sešitu po mé mamce, trik s kmínem získala před mnoha léty od šéfkuchaře.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QW7R5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QW7R5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Gudrunka: :-)Děkuji za komentář, každý si může dělat jak se mu líbí, já zkusila i mléko, třeba vyzkoušet :-K Krásný den

Ledvinky jsou u nás na jídelníčku každou chvíli, babička mě naučila je namočit nakrájené nejlépe přes noc do mléka a pak řádně propláchnout. :-)

RousOliven: :-) Měla jsem moc ráda zabíjačkové dobroty, vše jsme si dělali sami bez řezníka ale už je tomu všemu konec dnes už žádné domácí zabíjačky neexistují a mladí už to vůbec neznají. Je to obrovská škoda ale nic s tím nelze dělat :-) Děkuji za komentář a přeji krásný den.

tiež mám rada vnútornosti - často som absolvovala domáce zabíjačky. Mozoček patril mäsiarovi, pečienka do jaterníc, ladvinky a hlava do tlačenky, varila sa kaša krúpová, krvavničky, z pečienky tiež pomazánka. Sú to také zabíjačkové šperky, mnoho ľudí ich odmieta jesť. Ani nevedia o čo prichádzajú:-):-)

RubyRom: :-) Děkuji za komentář, u nás u řezníka je mají stále :-K Krásný den :-K

Ledvinky mám moc ráda, ale málokdy je seženu. :-K:yes::yes:

Suroviny:
ledvinky vepřové, kmín celý, cibule, sádlo, slanina, kmín celý, mouka hladká, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu