Meteník z pečenky
Meteník je slaný koláč původem ze Slovenska. Jeho základem je kynuté těsto se zelím a uzené maso. Příjemná vůně tohoto koláče vám již během pečení provoní celou kuchyň. Meteník můžete podávat teplý i studený.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 205 kJ / 2 439 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 100,12 g |
Tuky | 98,33 g |
Vláknina | 30,68 g |
Cholesterol | 506 mg |
Sodík | 3,83 g |
Sůl | 9,11 g |
Sacharidy | 275,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zelí vymačkáme a překrájíme, šunku a bůček nakrájíme na kostičky. Do mísy dáme vlahé mléko s droždím a špetkou cukru.
Krok 2: Po chvíli přidáme mouku, vejce, šunku, cibuli a koření. Vše promícháme.
Krok 3: Do připraveného těsta vmícháme zelí a dobře smícháme. Pečenku vymažeme sádlem a těsto do ní nalejeme. Nahoru dáme kostičky bůčku a lehce vtlačíme do těsta. Necháme 20 minut odpočinout.
Krok 4: Poté pečenku přikryjeme a pečeme asi 40 minut dozlatova. Upečenost zkontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do meteníku a po vytažení musí být suchá.
Krok 5: Stroužky česneku oloupeme, utřeme a smícháme s vodou a rozpuštěným máslem. Touto směsí potřeme ještě horký meteník. Podáváme teplé i studené.
Zveřejněno 26. 6. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Meteník z pečenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6076
Moje poznámka
Meteník z pečenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6076
Nejnovější recepty
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 54 minutami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 12 hodinami
Bramborový salát se zeleninou a luštěninami
Přidáno před 16 hodinami
Rybí kari s kapustičkami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové maso s dýní a zelím (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Nepečené fíkové cukroví
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 11 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 12 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 12 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 13 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 13 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 14 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 14 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 14 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 15 hodinami
Domácí perník
KlaraVaj před 18 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
vejce,
droždí čerstvé,
cukr,
zelí kysané,
mléko,
cibule sušená,
šunka,
bůček uzený,
česnek sušený,
kmín mletý,
sůl,
sádlo,
máslo,
voda,
česnek
Komentáře (1)