Meteník z pečenky
Meteník je slaný koláč původem ze Slovenska. Jeho základem je kynuté těsto se zelím a uzené maso. Příjemná vůně tohoto koláče vám již během pečení provoní celou kuchyň. Meteník můžete podávat teplý i studený.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 205 kJ / 2 439 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 100,12 g |
Tuky | 98,33 g |
Vláknina | 30,68 g |
Cholesterol | 506 mg |
Sodík | 3,83 g |
Sůl | 9,11 g |
Sacharidy | 275,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zelí vymačkáme a překrájíme, šunku a bůček nakrájíme na kostičky. Do mísy dáme vlahé mléko s droždím a špetkou cukru.
Krok 2: Po chvíli přidáme mouku, vejce, šunku, cibuli a koření. Vše promícháme.
Krok 3: Do připraveného těsta vmícháme zelí a dobře smícháme. Pečenku vymažeme sádlem a těsto do ní nalejeme. Nahoru dáme kostičky bůčku a lehce vtlačíme do těsta. Necháme 20 minut odpočinout.
Krok 4: Poté pečenku přikryjeme a pečeme asi 40 minut dozlatova. Upečenost zkontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do meteníku a po vytažení musí být suchá.
Krok 5: Stroužky česneku oloupeme, utřeme a smícháme s vodou a rozpuštěným máslem. Touto směsí potřeme ještě horký meteník. Podáváme teplé i studené.
Zveřejněno 26. 6. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Meteník z pečenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6076
Moje poznámka
Meteník z pečenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6076
Nejnovější recepty
Vejce v pikantní rajčatové směsi
Přidáno před 2 hodinami
Koblížky z listového těsta plněné karamelovou šlehačkou
Přidáno před 2 hodinami
Velikonoční nádivka trochu dietnější
Přidáno před 2 hodinami
Nádivka ze strouhanky
Přidáno před 2 hodinami
Špaldoto s medvědím česnekem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí polévka s pórkem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový salát s fazolemi
TondaJ před 36 minutami
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 50 minutami
Kokosová buchta, politá smetanou
AnnaGrabmylerova před 51 minutami
Věnečky
jana.smajclova před 1 hodinou
Fazolky v sýrové omáčce
Sahula před 1 hodinou
Králík na česneku a hořčici
Valis před 1 hodinou
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
Aluse81 před 1 hodinou
Hrnkový perník nadýchaný
Jířa Gerlová před 2 hodinami
Bílá polévka z hlívy ústřičné
Ajca1 před 3 hodinami
Lilková směs na dva způsoby (na toasty nebo karbanátky)
ZboSy před 4 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
vejce,
droždí čerstvé,
cukr,
zelí kysané,
mléko,
cibule sušená,
šunka,
bůček uzený,
česnek sušený,
kmín mletý,
sůl,
sádlo,
máslo,
voda,
česnek
Komentáře (2)