Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mandlová houbová omáčka

Houbovou omáčku připravujeme tradičně jako krémovou, smetanovou. Toužíte-li po změně, vyzkoušejte tuto verzi. Mražené povařené houby smícháme s řapíkatým celerem, cibulí a na finále také s mandlemi. Ty budou skvělým křupavým elementem směsi.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Chlebajez Chlebajez

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 35 min

40 min (5 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 797 kJ /
907 kcal
Bílkoviny22,86 g
Tuky66,79 g
Vláknina25,55 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 30 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy42,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mražené nakrájené houby krátce povaříme a odstavíme. Krok 2: Nakrájený celer a cibuli zpěníme s kmínem na sádle. Houby scedíme, přidáme na základ, zasypeme moukou, promícháme a podlijeme vodou, ve které jsme houby vařili. Krok 3: Vaříme do provaření mouky a zhoustnutí omáčky. Následně přidáme mandle a dochutíme solí. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Zveřejněno 29. 6. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mandlová houbová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR8oW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mandlová houbová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR8oW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Merylas: Merylas: postup jsem v receptu upravil na průběžný postup bez macerováni do druhého dne

bofinka: Každý zamražuje houby jinak, já je rovnou nakrájím a krátce podusím, většinou už na cibulce. Pak je už mám připravené k použití. Výhodou taky je, že nezaberou tolik místa, mám menší hranaté krabičky s víkem, ale dají se použít třeba i plastové hranaté "vaničky" od tvarohu. Dobře se ukládají na sebe. Pokud už je hub opravdu hodně, tak je zavařím, taktéž lehce podušené. Jako předvařit zamražené houby a nechat je do dalšího dne k dalšímu použití, to bych se i ze zdravotních důvodů bála. :-K

Chlebajez: :omg: ale to se zcela pletete - Toprecepty zde nejsou pro to, abyste si sem ukládal svoje experimenty ve vaření:no: Na to můžete použít kterýkoliv sešit na psaní doma nebo vlastní počítač.
Sem vkládejte POUZE osvědčené, vyzkoušené recepty. Prosím i o úpravu tohoto receptu, není důvod čtenářům radit, aby se k houbám chovali tak, že lidem mohou vzniknout zdravotní obtíže.

bofinka: Nevím, tak dělal jsem to poprvé a recepty si zde ukládám pro sebe a případnou inspiraci pro další experimentátory. Sušené houby tedy dávám rovnou do polévky a prakticky jde o pocitový přístup. Ve výsledku zřejmě valný rodíl není.

Chlebajez: Vzpominam, jak jsme nemeli v lasce vodou "nacucane" houby, treba kdyz jsme je nasbirali behem deste nebo tesne po :-Q
Okamzite jsme je osusili hadrikem a rovnou hodili na pekne rozpalenou panev, aby se z nich voda co nejrychleji odparila ;-)
Mrazene houby na omacku bych nikdy nepredvarovala, ale dala je rovnou na tuk s osmazenou cibuli a v mem pripade i se stouzkem cesneku.
Susene houby je urcite treba predem namocit, nebot jsou to HOUBY, nasavaji do sebe vodu a zmeknou.
Syrove nebo mrazene houby uz maji tu svoji prirodni vonavou a super koncentrovanou "tekutinu", netreba je namacet, ba naopak ;-)

Merylas: Houby ve vodě pustí houbovou chuť do vody.

K receptu bych měla jednu otázku. Jaký význam má nechávat zamražené, následně krátce povařené houby do druhého dne? Já bych je použila ihned. Děkuji.

Marie Svarcova: Tak jako relax mrknu co kde mám a ejhle - mandličky, no a co snimi? A ejhle houby překážji v mrazáku! Letní sortiment v hangáru se zeleninou vládne řapíkatý celer. Mezi až podvodně předraženým zbožím se dá pár stvolů použít prakticky do všeho a najednou je na světě, taková normální houbová máčka. Na rozdíl od mrkve za 40, která za tři dny zčerná, tak celer alespoň chvilku vydrží...

:-)<3:yes::yes: Recept se mi líbí :-K

Suroviny:
houby mražené, cibule, celer řapíkatý, sádlo, mandle, kmín celý, mouka hladká, sůl, voda

Přidat fotografie receptu