Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Věnečky se smetanovým krémem a šlehačkou

Klasikou českých cukráren jsou snad všemi oblíbené věnečky, z odpalovaného těsta, s dobře ochuceným krémem a samozřejmě nesmí chybět cukrová poleva na povrchu. Klasický žloutkový krém je v tomto velice podrobném receptu nahrazen krémem smetanovým, lehce vonícím po rumu a pomerančích.

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 24 kusů

24kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 436 kJ /
6 796 kcal
Bílkoviny103,72 g
Tuky481,38 g
Vláknina6,45 g
Cholesterol 2,94 g
Sodík 1,37 g
Sůl3,26 g
Sacharidy498,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zapneme troubu na 200 °C . Dva plechy vyložíme papírem na pečení. Krok 2: Do hrnce (nejlépe se silným dnem) dáme osolenou vodu, máslo a přivedeme k varu. Krok 3: Jakmile začne voda vřít, vsypeme naráz všechnu mouku a ihned začneme míchat. Mícháme ručně vařečkou tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit (jde to rychle) na hrnec i vařečku a na dně hrnce se utvoří bílý povlak. Krok 4: Takto připravené (odpalované těsto) necháme trochu zchladnout (tak abychom udrželi na těstu prst). Krok 5: Do ještě teplého těsta přimícháme postupně vejce, mohou se dát všechny najednou ale pak je trochu pracnější vytvořit těsto. Dáme raději jedno, vařečkou zapracujeme a přidáme další až zapracujeme všechna. Trvá to cca 5 minut. Krok 6: Vznikne to správné hebké těsto, které dáme do jednorázového cukrářského sáčku s řezanou špičkou a nastříkáme na plech vyložený papírem věnečky, celkem 2x12 ks. Krok 7: Dáme do vyhřáté trouby na 200 °C na 10 minut, pak snížíme teplotu na 150° C a dopečeme ještě cca 10 minut do zlatavé barvy. Během pečení neotevíráme troubu. Věnečky po sundání z plechu a ještě teplé rozřízneme a poté necháme vychladnout. Krok 8: Na krém dáme všechny ingredience do šlehací mísy a ušleháme hladký hustý krém. Krém necháme 10 minut odstát. Krok 9: Mezitím vaříme z vody, cukrů a octa cca 10 minut polevu, když začne houstnout odstavíme a necháme zchladnout do potřebné hustoty. Polevu lze uchovat a kdykoli naředit lžící studené vody nebo naopak mírně zahřát a rozpustit. Krok 10: Polevu silikonovou mašlovačkou natřeme na vychladlé vršky věnečků. Po zaschnutí zbělá. Ze smetany ke šlehání vyšleháme šlehačku. Krok 11: Po vychladnutí nastříkáme na spodní části krém, na ten nastříkáme ušlehanou šlehačku a přiklopíme lehce vršky. Krok 12: Vychlazené věnečky podáváme.

TIP: Časté chyby při přípravě věnečků z odpalovaného těsta

Zveřejněno 11. 8. 2024

Poznámka autorky Marie Svarcova

Momentální nápad jak udělat jiné než žloutkové věnečky. Nejsou zrovna výstavní ale dobré opravdu byly - nezbyl žádný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Věnečky se smetanovým krémem a šlehačkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9r2Ox

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Věnečky se smetanovým krémem a šlehačkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9r2Ox

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Veronika.Hrozna: :-) Veru , už včera se mi objevilo, že mám od Tebe nový komentář , dokonce 2x ale nebyl tam text - možná tím, že někde byla bouřka, proto to došlo až nyní. Máš pravdu určitě se tím nic nezkazí. :-K Hezký zbytek dne :-K

iveta.kroul: :-) moc děkuji , marmeládu jsem měla jemnou domácí a bylo to moc dobré. :-K krásné letní odpoledne :-K

Zajímavý, ten krém ze zakysanky s pomerančovou marmeládou. Jak bude nějaká příležitost, určitě věnečky vyzkouším ;-)

Marie Svarcova: Citronová šťáva bude výborná, lepší jako kyselina. Vytvořím a ochutnám, ale jelikož je citronová šťáva běžnou sočástí polev, tak to bude 100% dobré. :-*

Veronika.Hrozna: :-)Moc děkuji za komentář, já jsem po tom nepátrala a v sešitě byl napsaný ocet tak jsem vždy dělala podle toho a nenapadlo mě to měnit když to funguje ale už se nemám koho zeptat - Zkus to třeba s troškou surovin vyzkoušet s citronem např. 40 g cukru K, 40 g moučky, 20 ml vody a lžičku šťávy citronu - Pak mi dej prosím vědět . :-K Krásný a pohodový večer :-K

Marie Svarcova: Ten ocet v polevě je kvůli lesku, protože jsou hezky lesklé. Nebo kvůli tomu, aby to nebylo tak sladké a poleva měla kyselý podtón. Nebylo by možné ocet nahradit kyselinou citronovou?
Já bych to odzkoušela docela ráda. "Navzdory tvé poznámce, že nejsou výstavní.":-D My totiž věnečky nevystavujeme, ale baštíme! :-D:-D:-D P.S. Náhodou jsou moc hezké! :-D:-D:-D

magdalenka: :-) Magdalenko, moc děkuji za milý komentář, tu polevu dělávala už babička, pak jsem na ni trochu zapomněla a teď jsem objevila v sešitě po mamce. :-K Přeji krásný letní dem :-K

Milujem tvoje precízne popísané postupy! (Túto polevu s octom nepoznám, radím do repertoáru.)

Monika146: :-) Moc děkuji za pochvalu i když si nemyslím, že jsou krásné ale byly dobré a všem chutnaly. :-K Přeji příjemný, hezký den :-K

Věnečky jsou můj nejoblíbenější zákusek. Máte je krásné, úplně se mi sbíhají sliny :-K

Suroviny:
voda, sůl, máslo, mouka hladká, vejce, smetana zakysaná, smetana zakysaná, máslo, rum, pudink bez vaření, marmeláda pomerančová, smetana ke šlehání, cukr krystal, cukr moučkový, ocet, voda

Přidat fotografie receptu