Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Hraběnčiny řezy patří mezi vůbec nejoblíbenější moučníky a je vhodný i pro slavnostní příležitosti. Recept je malinko náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Jablečná náplň je plná vlašských ořechů a ovoněná skořicí a rumovým cukrem.
Suroviny pro 1 plech
pekáček 23x35 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 25 726 kJ / 6 149 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 109,44 g |
| Tuky | 334,80 g |
| Vláknina | 42,10 g |
| Cholesterol | 1,39 g |
| Sodík | 518 mg |
| Sůl | 1,35 g |
| Sacharidy | 653,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Žloutky s cukrem a povoleným máslem utřeme do světlé pěny.
Krok 2: Přisypeme mouku s kypřicím práškem, přidáme smetanu a vypracujeme hladké těsto. Není až tak tuhé, že by šlo snadno vyválet.
Krok 3: Třetinu těsta dáme do mrazáku. Zbylé těsto namačkáme na dno pekáčku vyloženého pečícím papírem.
Krok 4: Ořechy nasekáme a polovinu jich nasypeme na těsto.
Krok 5: Jablka oloupeme a nastrouháme. Rozprostřeme do pekáčku na těsto, posypeme skořicí a cukrem s příchutí rumu. Navrch nasypeme zbylé ořechy.
Krok 6: Na další vrstvu vyšleháme sníh, nejlépe ze 6 bílků. Ty začneme šlehat se špetkou soli, pak přisypeme cukr a přidáme i škrob. Nakonec přimícháme ocet.
Krok 7: Sníh rovnoměrně natřeme na jablka.
Krok 8: Nakonec navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazáku.
Krok 9: Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
Krok 10: Koláč krájíme až po vychladnutí. Potom jej posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 13. 9. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNYoA
Moje poznámka
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNYoA
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 7 minutami
Oříškový sen - sušenky
cernar před 1 hodinou
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 18 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 18 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 18 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 18 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 19 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 21 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 21 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 22 hodinami
Suroviny:
žloutek,
cukr krupice,
máslo,
mouka polohrubá,
kypřící prášek do pečiva,
smetana,
jablko,
skořice mletá,
cukr,
ořechy vlašské,
bílek,
sůl,
cukr krupice,
ocet vinný,
škrob bramborový,
cukr moučkový
Komentáře (5)
Zdravím, a přeji pohodu…