Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou

Lahodné kroupové rizoto s pečeným králičím masem a červenou řepou tvoří spolu s česnekem a tymiánem dokonalou kombinaci chutí. Krásné podzimní jídlo zdobené koprovou zakysanou smetanou vás mile překvapí..

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Katka1975 Katka1975

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 60 min

150 min (90 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie27 431 kJ /
6 556 kcal
Bílkoviny251,70 g
Tuky307,60 g
Vláknina74,30 g
Cholesterol 763 mg
Sodík 938 mg
Sůl2,20 g
Sacharidy661,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nakrájené králičí maso smícháme s cibulí, česnekem, solí, pepřem, tymiánem a olejem. Pečeme v konvektomatu nebo troubě na 160 °C asi 1 hodinu. Krok 2: Po upečení přelijeme do pánve šťávu z masa, do ní přidáme předvařenou a nadrobno pokrájenou červenou řepu a zkaramelizujeme. Poté přidáme kroupy, zalijeme vodou a dusíme do změknutí. Vmícháme máslo. Nakonec do rizota přidáme nakrájené měkké maso. Krok 3: Zakysanou smetanu ochutíme solí, pepřem, česnekem a koprem. Hotové kroupové rizoto zdobíme koprovou smetanou a nadrobno nasekanou cibulkou.

TIP: Oblíbené recepty s králičím masem

Zveřejněno 5. 10. 2024

Poznámka autorky Katka1975

Proč sáhnout v podzimních dnech právě po této zelenině?

Červená řepa nemá v tuzemsku příliš dobré renomé, za což nesou velkou měrou vinu školní nebo závodní jídelny, kde se mistička čehosi rudého podávala typicky k srbskému rizotu. Škoda, že se někteří strávníci kvůli těmto drobným epizodám této úžasné zelenině vyhýbají. Je totiž nadmíru zdravá, k tomu může báječně chutnat v kombinaci s česnekem a s kysanou smetanou.

Najít zdroj vitamínů za málo peněz se zdá nemožné, ale červená řepa splňuje nároky na výživné látky i na cenu. Kilogram této podzimní zeleniny stojí něco málo přes dvacet korun, prodává se v běžných i ve farmářských obchodech v bio kvalitě. Bulvy temně rudé barvy obsahují tolik potřebnou vlákninu, k tomu jsou zdrojem vitamínů A, C a skupiny B, minerálů, jako jsou hořčík, sodík, draslík, vápník, selen, fosfor, mangan a železo. Kromě toho je červená řepa známá svými antioxidanty, zejména betaninem, flavonoidy, karotenoidy a rostlinnými antokyany.

Neskonalou výhodou červené řepy je, že se může připravovat na mnoho způsobů. Do zeleninových salátů se přidává i syrová, která se pouze nastrouhá a zakape čerstvou citronovou šťávou. Bulvy se mohou rovněž vařit a péct, dokonce se mohou jednotlivé plátky smažit v klasickém trojobalu. Naše babičky řepu nakrájenou na menší hranolky zavařovaly do zásoby na zimu, kdy se čerstvé zeleniny nedostává nebo je příliš drahá. V současnosti je velmi trendy připravovat červenou řepu jako tatarák nebo jako hummus. Velmi oblíbené jsou řepné smoothie s jablkem a s mrkví, které fungují na povzbuzení imunity nejen v době chřipek a nachlazení.

Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny a má prokazatelně protirakovinné a protizánětlivé účinky, k tomu dokonale očišťuje střeva od toxinů a zlepšuje střevní peristaltiku. Jedlé části obsahují pouhých 41 kalorií na sto gramů, proto se červené řepy nemusí bát ani lidé na dietě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpn18

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpn18

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Pokrm je velmi chutný a u dětí oblíbený😋

:-)<3:yes::yes: Recept se mi líbí, červenou řepu mám ráda ve všech podobách. :-K

Suroviny:
hřbet králičí, kroupy, smetana zakysaná, řepa červená, cibule, česnek, máslo, tymián, kopr, olej olivový, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu