Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou

Lahodné kroupové rizoto s pečeným králičím masem a červenou řepou tvoří spolu s česnekem a tymiánem dokonalou kombinaci chutí. Krásné podzimní jídlo zdobené koprovou zakysanou smetanou vás mile překvapí..

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 60 min

150 min (90 min příprava + 60 min tepelná úprava)

před 4 hodinami

Suroviny pro 10 porcí

10 porcí

Nutriční hodnoty

Energie27 431 kJ / 6 556 kcal
Bílkoviny251,70 g
Tuky307,60 g
Vláknina74,30 g
Cholesterol 763 mg
Sodík 938 mg
Sůl2,20 g
Sacharidy661,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Proč sáhnout v podzimních dnech právě po této zelenině?

Červená řepa nemá v tuzemsku příliš dobré renomé, za což nesou velkou měrou vinu školní nebo závodní jídelny, kde se mistička čehosi rudého podávala typicky k srbskému rizotu. Škoda, že se někteří strávníci kvůli těmto drobným epizodám této úžasné zelenině vyhýbají. Je totiž nadmíru zdravá, k tomu může báječně chutnat v kombinaci s česnekem a s kysanou smetanou.

Najít zdroj vitamínů za málo peněz se zdá nemožné, ale červená řepa splňuje nároky na výživné látky i na cenu. Kilogram této podzimní zeleniny stojí něco málo přes dvacet korun, prodává se v běžných i ve farmářských obchodech v bio kvalitě. Bulvy temně rudé barvy obsahují tolik potřebnou vlákninu, k tomu jsou zdrojem vitamínů A, C a skupiny B, minerálů, jako jsou hořčík, sodík, draslík, vápník, selen, fosfor, mangan a železo. Kromě toho je červená řepa známá svými antioxidanty, zejména betaninem, flavonoidy, karotenoidy a rostlinnými antokyany.

Neskonalou výhodou červené řepy je, že se může připravovat na mnoho způsobů. Do zeleninových salátů se přidává i syrová, která se pouze nastrouhá a zakape čerstvou citronovou šťávou. Bulvy se mohou rovněž vařit a péct, dokonce se mohou jednotlivé plátky smažit v klasickém trojobalu. Naše babičky řepu nakrájenou na menší hranolky zavařovaly do zásoby na zimu, kdy se čerstvé zeleniny nedostává nebo je příliš drahá. V současnosti je velmi trendy připravovat červenou řepu jako tatarák nebo jako hummus. Velmi oblíbené jsou řepné smoothie s jablkem a s mrkví, které fungují na povzbuzení imunity nejen v době chřipek a nachlazení.

Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny a má prokazatelně protirakovinné a protizánětlivé účinky, k tomu dokonale očišťuje střeva od toxinů a zlepšuje střevní peristaltiku. Jedlé části obsahují pouhých 41 kalorií na sto gramů, proto se červené řepy nemusí bát ani lidé na dietě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: hřbet králičí, kroupy, smetana zakysaná, řepa červená, cibule, česnek, máslo, tymián, kopr, olej olivový, sůl, pepř mletý

TopRecepty.cz

Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpn18