Žíhané oválky
Čas pečení vánočního cukroví se pomalu, ale jistě, blíží. Pokud máte smysl pro detail a rádi cukroví zdobíte, pak je tento podrobný recept, na krásné žíhané oválky z křehkého těsta, pro vás jako stvořený.
Suroviny pro 1 dávka
zhruba 45 ks
1dávka
Postup přípravy
Krok 1: Hladkou mouku, máslo, cukr, žloutek, vanilkový cukr a citronovou kůru zpracujeme ve vláčné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Krok 2: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 3: Máslo vyšleháme s cukrem. Také můžeme pro každý druh oválku krém jinak ochutit (kakao, skořice, mleté ořechy nebo mandle, kokos).
Krok 4: Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, vykrájíme tvar oválků, klademe na připravený plech a upečeme při teplotě 170 °C po dobu 7 minut.
Krok 5: Po upečení vždy dva oválky spojíme krémem.
Krok 6: Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, podle potřeby přidáme ztužený tuk, až získáme potřebnou hustotu.
Krok 7: Čokoládu rozdělíme na několik částí (můžeme použít širší hrnečky na kávu nebo mističky) a každou část obarvíme jinou barvou (raději světlejší a tmavě hnědé může být méně).
Krok 8: Hrnečky postavíme do pekáče s horkou vodou a podle potřeby ohřejeme, neboť čokoláda musí být stále tekutá.
Krok 9: Čárky se dobře dělají krátkou špejlí, kterou namočíme do čokolády a obtiskneme na cukrátko. Vrchní část oválku namočíme do čokolády a ihned na středu oválku (kratší strana) uděláme čárku z odlišné barvy, vedle této čárky uděláme z každé strany čárky hnědé a ihned přejedeme párátkem, přes ně zprava do leva a kousek níže opačným směrem. Toto opakujeme po celé ploše cukrátka. Pracujeme rychle a po jednom cukrátku, protože čokoláda musí být na cukrátku tekutá.
Zveřejněno 4. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žíhané oválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRwB6
Moje poznámka
Žíhané oválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRwB6
Nejnovější recepty
Zelenina se žampiony v tymiánové omáčce
Přidáno před 1 hodinou
Rychlé kokosky bez pečení
Přidáno před 13 hodinami
Linecké kroužky
Přidáno před 13 hodinami
Žíhané oválky
Přidáno před 14 hodinami
Mramorové kroužky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové maso s červenou řepou
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Podzimní životabudič: Jak na skvělý šípkový džem, který voní kořením a zpříjemní chladné dny
Perfektní uzení Davida Plzáka naučil jeho dědeček: Vše, co vytváříme, děláme ručně a zákazníci to oceňují, říká
Jednoduché svatomartinské rohlíčky: Ze šlehačkového těsta jsou křehoučké a výborné třeba s ořechovou náplní
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodné koláče ze sádla
marta1602 před 5 hodinami
Banánový koláč
ehrena@seznam.cz před 11 hodinami
Dýňová polévka s kokosovým mlékem a chilli
Gita1 před 14 hodinami
Olivová tapenáda
Elivet před 14 hodinami
Sedlácká bída
Fitulka před 14 hodinami
Krevety po sečuánsku
Fitulka před 14 hodinami
Knedlíky houskové hrnečkové, vařené v mikrovlnce
Fitulka před 14 hodinami
Pečené vepřové kotlety
Fitulka před 14 hodinami
Hlíva na paprice
Fitulka před 14 hodinami
Rychlý jablkový koláč s čokoládou
Hanina65 před 14 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
máslo,
cukr moučkový,
čokoláda bílá,
tuk ztužený,
potravinářské barvivo gelové
Komentáře (1)