Svatomartinská husa s lokšemi
K oslavám svátku svatého Martina neodmyslitelně patří dozlatova upečená husa. Příprava je snadná, i když pečení trvá docela dlouho. K huse se nejvíce hodí klasické bramborové lokše.
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 210 °C. Očištěnou, vykuchanou a omytou husu zbavíme přebytečné kůže na krku. Odřízneme konce křídel a celou husu osolíme a pokmínujeme. Konce křídel položíme do pekáče a na ně umístíme husu prsy dolů.
Krok 2: Z jablek odstraníme jádřince a nakrájíme je na čtvrtky. Několik jich vložíme do břicha husy a ostatní nasypeme do pekáče. Podlijeme horkou vodou (měla by dosahovat asi do 1/4 pekáče), tučnější husu propícháme na bocích vidličkou, aby se uvolnilo podkožní sádlo.
Krok 3: Pekáč vložíme do trouby a husu 20 minut předpečeme. Poté ji přiklopíme a snížíme teplotu na 180 °C. Husu pravidelně podléváme vodou a odebíráme vyškvařené sádlo. Po hodině pečení husu otočíme a pečeme další hodinu. Pak pekáč odklopíme a dopečeme husu dozlatova – asi 30 minut.
Krok 4: Před koncem pečení připravíme lokše. Brambory nastrouháme a smícháme s moukou a solí. Vypracujeme měkké těsto a vytvarujeme ho do válečku. Odkrajujeme kousky a z nich na pomoučeném vále vyválíme tenké placky, které hned nasucho opečeme z obou stran na rozpálené pánvi. Pracujeme rychle, protože těsto postupem času řídne.
Krok 5: Horké lokše potíráme z obou stran sádlem a podáváme k huse.
Zveřejněno 9. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svatomartinská husa s lokšemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkE1D
Moje poznámka
Svatomartinská husa s lokšemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkE1D
Nejnovější recepty
Vinná klobása s kroupovou přílohou
Přidáno před 8 hodinami
Sváteční aspik s libovým masem
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky se šunkou, fíky a medem
Přidáno před 9 hodinami
Těstoviny s restovanou zeleninou
Přidáno před 14 hodinami
Zeleninová směs v pikantní omáčce
Přidáno před 20 hodinami
Zelné závitky
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Voňavé makové loupáky od Terezy z Peče celá země: Drahé máslo nahraďte sádlem, pomůže to skvělé chuti, říká
Náš život s celiakií: Jak se najíst ve fast foodu? Bezlepkové burgery jsou rarita a pozor si musíme dávat i na hranolky
Low carb kakaové sušenky podle Hanky z Poděbrad. Máme recept na dokonalé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolová kyselá polévka
wimra před 7 hodinami
Florentýnky
Handour před 8 hodinami
Tvarohová bábovka
Katkasu před 9 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Amore_di_mamma před 10 hodinami
Rychlá omáčka z mletého masa na špagety
Cinderka před 11 hodinami
Bílkový chlebíček I.
Panova před 14 hodinami
Chilli con carne
Ilona71 před 18 hodinami
Cikánský řízek
Fitulka před 18 hodinami
Brambory z papiňáku
Fitulka před 18 hodinami
Suroviny:
husa,
kmín celý,
sůl,
jablko,
brambory,
mouka hladká,
sůl,
sádlo
Komentáře