Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Povidla pečená v troubě

Jak se blíží podzim, přichází sezóna švestek. Pokud už jsme přejedení koláčem a nechystáme se pálit slivovici, povidla jsou skvělou volbou, jak úrodu přezrálých švestek zpracovat. V domácích podmínkách tuto lahůdku snadno připravíme v troubě.

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 380 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 300 min bez doby odležení

380 min (80 min příprava + 300 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 413 kJ /
4 879 kcal
Bílkoviny22,75 g
Tuky7,00 g
Vláknina87,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 140 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 137,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozpůlené, vypeckované švestky nasypeme na hlubší plech (můžeme ho vyložit pečicím papírem), zasypeme cukrem, zalijeme citronovou šťávou nebo octem a necháme uležet 12–24 hodin. Krok 2: Plech vložíme do trouby, zapneme na maximum (250 °C) a pečeme asi hodinu. Krok 3: Potom zvolíme jednu ze dvou variant. Krok 4: Varianta 1:
Zmírníme teplotu na 150 °C a pečeme asi 4 hodiny. Nemícháme. Krok 5: Necháme zchladnout, pak rozmixujeme tyčovým mixérem nebo šťouchadlem na brambory. Krok 6: Pokud povidla nejsou dostatečně tuhá, přendáme je do kastrolu a na mírném ohni za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Krok 7: Horké plníme do čistých a suchých skleniček a na povrch každé nalijeme lžíci rumu. Krok 8: Dobře očistíme hrdla sklenic, zavíčkujeme a obrátíme asi na 5 minut dnem nahoru. Krok 9: Pokud chceme obětovat místo rumu kvalitnější destilát (nejlépe slivovici) nalijeme lžíci na dno víčka, zapálíme a víčkem ihned uzavřeme sklenici. Destilát steče na povrch povidel a malou chviličku hoří na nich i na víčku (dokud má kyslík) a prostor mezi povidly a víčkem se vysteriluje (povidla se nekazí). Když se víčko uzavře, plamínek zhasne. Krok 10: Varianta 2:
Zmírníme teplotu na 50 °C a pečeme 8-10 hod (nejlépe přes noc). Nemícháme. Krok 11: Pak povidla můžeme, ale nemusíme, rozmixovat.
Horké plníme do čistých a suchých skleniček a na povrch každé nalijeme lžíci rumu. Krok 12: Dobře očistíme hrdla sklenic, zavíčkujeme a obrátíme asi na 5 minut dnem nahoru. Krok 13: Opět můžeme vysterilovat zapáleným destilátem (viz. bod 9).

TIP: Jak vařily povidla naše babičky

Zveřejněno 9. 9. 2009

Poznámka autorky Hella

Povidla by se měla svařit na 1/3 původního objemu a měla by být tak hustá, až kusy odpadávají od vařečky a při míchání zůstává za vařečkou stopa.

Také je možno vařit povidla zcela bez cukru, ale doba vaření je pak delší. Pro tento typ povidel je ideální použít přemrzlé švestky, které obsahují podstatně vyšší procento cukru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Povidla pečená v troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4RX7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Povidla pečená v troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4RX7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (58)

Povidla jsou super, peču přesně podle receptu. Mám jablečná, švestková a hrušková!:-)

carolin60: to musela být emoce:-D:-D:-D Myslím, že už je dneska úplně jedno, co se za názvem skrývá. Nikde není psané pravidlo, že povidla jsou jenom taková, jak je třeba uznáváte vy. Gastronomie neustrnula na jednom místě. Naopak se pohybuje pořád dopředu, inovuje, vylepšuje. Já naopak třeba mám ráda zase pečená povidla právě s cukrem a s kořením. Ta jsou pro mě třeba dokonalá.Prostě je to i o lidech. 100 lidí = 100 chutí:-K

Konečně recept, kterému se dá říct POVIDLA.. Přečtěte si co to povidla jsou!!!!
Vaří se jako za mých dětských let pouze zahušťováním dobře vyzrálých švestek a to mícháme a mícháme a mícháme.
Recepty různných mazadel obsahující zkaramelizovaný cukr, x-tero koření nejsou povidla. 8-(

Dělala jsem povidla z jablek, na1 kg jablek 250g cukru, 1 dl octa. Jablka na čtvrtky a po zapečení jsem ještě přidala skořici, mletý badyán a hřebíček. Povidla jsou výborná, díky za skvělý tip na pečení v troubě.

Dnes jsem uvařila, povidla dobrá ale troubu jsem teda dodrhla až teď, švestky naložené přes noc pustily hodně vody a když se to začalo vařit, přeteklo to, doporučuji péct pří teplotě cca 160°asi 6 hodin, pak to už nepřeteklo, neprskalo, tu úvodní hodku na 250° příště teda určitě vynechám

Neprskaji!!! Peču je na 190°C.

konfetka: Taky záleží na druhu švestek. Pokud obsahují hodně vody a počítám, že by mohly prskat, dám přes pekáč alobal. Ale ty naše švestky jsou hodně masité a vůbec neprskají. A snížení teploty při pečení je dobré řešení.

konfetka: každá trouba, a to i téže značky, peče jinak. Je nutné vždy respektovat při jakémkoli pečení svou troubu. Teplotu v jakémkoli receptu beru jen jako orientační. ;-);-);-)
Já osobně např. při teplotě v receptu 200°C peču při 180°C.

Povidla jsou moc dobra. akorát doporučují nižší teplotu pečení. měla jsem tak zaprskanou troubu ze mě z toho málem ranila mrtvice :-(( drhla jsem to hodně dlouho.;-( druhou varku jsem dělala na min a je to ok :yes:

Při pešení povidel v trouvě zkuste nejdřív pekáč vymazat máslem, pak nalít rozmixované švestky podle uváděných receptů. 2x jsem během pečení zkontrolovala a vařečkou "odškrábla" jen pěnu v půli hrnce (širokého). Nic se nepřipeklo, ale necelou hodinku jsem pak ještě dovařovala na plotně, aby byly dostatečně husté.

zapomněla jsem se přihlásit:-). Jo a bodík:yes:

Hello:-), už několik let se chystám pochválit tento recept:yes:. Pekla jsem každý podzim (kromě loňského, nebyly švestky;-(, snad to letos dopadne lépe). V druhé polovině října se to u nás rozvoní a nepřestane asi tak do 5. listopadu, kdy vypeckovávám už pěkně přezrálé a přemrzlé švestky. Vždy peču více várek, na etapy, několik hodin po práci. Mít zapnutou troubu přes noc, asi bych v klidu nespala:-D. Přitom mám vyzkoušené, že dřív, než po 13-14 hodinách nejsou hotové, pěkně husté, vymazlené (na množství spotřebované energie raději nemyslím:-D),. Před koncem jen popráším mletou skořicí a naředím troškou rumu, abych je vůbec dostala do sklenic, jak jsou husté:yes:. Takhle připravené je máme moc rádi, manžel si je maže na chleba s máslem, já také někdy :-p:-8. Už se těším, snad nám naše stařičká švestka přestane prosychat a ještě pár let vydrží:-S.

Máte zkušenosti s vařením povidel ze zamrazenych vypeckovanych švestek ?

Oskeruska::-K To jsem ráda, že se podruhé povedlo :-K

jana:asi jsi mne privedla na myslenku,kde byla chyba...ja ty svestky s cukrem nemichala,jen zasypala,tak,jak je to tady na fotce...myslim,ze to pak pri peceni zkaramelizovalo a zacalo se palit..jinak druhou varku jsem pekla jen tu hodinu a pak jsem to prendala do hrnce a klasicky s michanim dovarila..uz to netrvalo dlouho..mozna dve hod.Ale povidla jsou uzasna..takze priste si to asi udelam takto s predpecenim a dodelanim na sporaku:-)

Tématické fráze:
švestková povidla z trouby, švestková povidla v troubě, hrušková povidla v troubě, domácí švestková povidla v troubě, vaření povidel v troubě, pečená hrušková povidla, švestkové povidla v troubě, pečená povidla bez míchání, povidla, vaření povidel, pečené švestky v troubě, recept na svestkova povidla v troube, švestková povidla bez míchání v troubě, recepty svestkove povidla v troube, pečená povidla z jablek, jablková povidla, pečená jablka v troubě, hrušková povidla pečená, pečení povidel, pečené hruškové povidla

Suroviny:
švestky, cukr krystal, šťáva citronová, rum

Přidat fotografie receptu