Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční kynutá vánočka

Vánočka, která nesmí na svátečním stole nikdy chybět. Podáváme ji s máslem nebo marmeládou a horkým kakaem. Nesnažte se proces urychlit a nechte vánočce čas na kynutí, jedině tak dosáhnete nadýchané střídky. Dobrou chuť.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

iveta.kroul iveta.kroul

Středně náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 50 min + doby kynutí

85 min (35 min příprava + 50 min tepelná úprava, + doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Z celkového množství surovin odebereme zhruba 50 g mouky, 100 ml mléka a 2 lžíce cukru. Mléko zahřejeme, aby bylo teplé, ale ne horké. Rozdrobíme do mléka všechno droždí a promícháme. Přidáme mouku, a cukr. Rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Krok 2: Do mísy od robota (nebo domácí pekárny) vložíme zbytek vlažného mléka, vejce, zbytek cukru a mouky, sůl a nastrouhanou kůru z citronu. Přidáme vzešlý kvásek a hněteme na první stupeň zhruba 10 minut. Krok 3: Po této době přidáme na kousky nakrájené, změklé máslo a necháme ho zapracovat do těsta, úplně nakonec přidáme okapané rozinky a už jen krátce zapracujeme do těsta. Krok 4: Těsto necháme na teplém místě vykynout zhruba 1-2 hodiny. Poté vyklopíme z mísy a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Můžeme je odvážit, aby byl každý stejně velký. Každý díl stočíme do kuličky a necháme ještě 10 minut odpočinout. Krok 5: Po této době dlaněmi rozválíme díly na jednotlivé prameny a spleteme vánočku z 6 pramenů. Konce stiskneme a přeložíme pod vánočku. Krok 6: Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a zakryté necháme ještě zhruba 45 minut nakynout. Krok 7: Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 50 minut. Pokud by vánočka rychle zlátla nebo se mandle připalovaly, můžeme zakrýt alobalem. Krok 8: Upečenou vánočku necháme vychladnout na mřížce a po vychladnutí krájíme nebo můžeme posypat moučkovým cukrem.

TIP: Jak péct vánočku ve formě

Zveřejněno 27. 11. 2024

Poznámka autorky iveta.kroul

Z tohoto receptu vyjde jedna opravdu veliká vánočka, případně dvě menší.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tradiční kynutá vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5YAD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tradiční kynutá vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5YAD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, cukr, mléko, droždí, vejce, máslo, rozinky, sůl, kůra citronová, mandle, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu