Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeský jáhelník se švestkami

Vynikající staročeský jahelník se švestkami se ještě stále v některých rodinách tradičně podává na Štědrý večer jako dezert. Nadýchaný jahelný nákyp plný švestek, oříšků a másla úžasně provoní celý váš dům.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 45 min

85 min (40 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Jáhly minimálně čtyřikrát spaříme v horké vodě, vodu slijeme a jáhly dáme pomalu vařit do mléka se špetkou soli a 1 lžící cukru. Vaříme do změknutí asi 10–15 minut. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky smícháme se zbytkem cukru a z bílků ušleháme sníh Krok 3: Rozinky scedíme. Žloutkovou hmotu vmícháme společně s ořechy a rozinkami do jáhel, přidáme polovinu másla a skořici. Krok 4: Nakonec zapracujeme tuhý sníh a dobře promícháme. Na dno vymazaného pekáčku naneseme polovinu hmoty, kterou poklademe půlkami švestek, pokapeme rumem z rozinek a přikryjeme zbytkem hmoty. Nahoru naskládáme plátky másla. Krok 5: Pečeme v troubě při 180 °C do zrůžovění okrajů asi 40 minut. Můžeme podávat se zakysanou smetanou nebo šlehačkou.

TIP: 7 oblíbených receptů na sladké nákypy

Zveřejněno 28. 11. 2024

Poznámka autora poslirecept

Místo čerstvých švestek můžeme použít sušené.

Do trouby ho dávám těsně před servírováním oběda, abychom ho mohli jíst jako teplý dezert.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeský jáhelník se švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYRDr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeský jáhelník se švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYRDr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
jáhly, mléko plnotučné, sůl, cukr krupice, vejce, ořechy, rozinky v rumu, máslo, skořice mletá, švestky

Přidat fotografie receptu