Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

TIP REDAKCE

Buchty princezny ze mlejna

Stejně nadýchané buchty, jaké pekla mlynářova krásná dcera Eliška v pohádce Princezna ze mlejna, si nyní můžete upéct i doma. Do pečení se pusťte i s dětmi, společně strávený čas je to nejcennější, co máme.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Středně náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 50 min + doba kynutí

100 min (50 min příprava + 50 min tepelná úprava, + doba kynutí)

Suroviny pro 24 kusů

24kusů

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do misky rozdrobíme droždí, přidáme 100 ml vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 1 lžičku mouky, odebrané z celkového množství. Vše společně promícháme a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut. Krok 2: Pokud použijeme sušené droždí, vysypeme ho do misky s vlažným mlékem a necháme 10 minut aktivovat. Krok 3: Do mísy prosejeme zbytek mouky a přidáme vejce, sádlo, zbytek cukru a větší špetku soli. Za pomoci robota důkladně hněteme alespoň 10 minut, až vznikne vláčné nelepivé těsto. Krok 4: Mísu s těstem přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem. Krok 5: Mezitím připravíme makovou náplň, aby stihla vychladnout. Do vroucího mléka s rumem vsypeme mák a cukr a za stálého míchání vaříme přibližně 5-10 minut. Poté odstavíme, vmícháme povidla se skořicí a necháme vychladnout. Krok 6: V misce důkladně promícháme tvaroh, moučkový cukr, žloutky, kukuřičný škrob, rum, vanilku a citronovou kůru. Krok 7: Pekáč o velikosti asi 30x40 cm důkladně vymažeme máslem. Krok 8: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu. Krátce prohněteme a rovnoměrně rozdělíme na 24 kousků. Rukama nebo malým válečkem vytvoříme z těsta placky a do středu každého kousku dáme plnou lžičku náplně. Okraje každé placky důkladně spojíme k sobě, aby v uzlíčku nezůstaly žádné otvory, a vytvarujeme buchty. Krok 9: Vytvarované buchty položíme spojem dolů na vymazaný pekáč a důkladně je ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem, aby se po upečení daly dobře oddělit. Mezi jednotlivými buchtami necháváme rozestupy asi 1-2 cm. Krok 10: Pekáč vložíme do trouby, pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme dalších 30-40 minut do zlatohněda. Buchty pěkně nabudou a vyplní mezery, takže z pekáčku se na nás usmějí pěkně buclaté tvary. Krok 11: Pekáč vyjmeme z trouby a buchty necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.

TIP: Více o pohádkovém receptu

Zveřejněno 13. 12. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buchty princezny ze mlejna

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJxgr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buchty princezny ze mlejna

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJxgr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, mléko, sádlo, cukr krupice, vejce, sůl, droždí čerstvé, tvaroh, cukr moučkový, žloutek, škrob kukuřičný, rum, vanilka, kůra citronová, mléko, mák mletý, cukr krupice, povidla švestková, rum, skořice, máslo

Přidat fotografie receptu