Sváteční krůta s nádivkou
Sváteční pečená krůta může být tou pravou delikatesou pro vaši rodinnou sešlost. Příprava je sice časově náročnější, ale co se týče výsledné chuti, všichni si přijdou na své. Nádivka z krůty je vynikající a maso je šťavnaté a voňavé.
Postup přípravy
Krok 1: Krůtu očistíme, před kloubem nařízneme stehna a vytaháme šlachy. Poté ji nasolíme a přes noc necháme odležet v lednici. Aby krůta nebyla suchá, uděláme do prsou a stehen úzkým nožem vpich a vložíme špalíček špeku.
Krok 2: Na nádivku nakrájíme veku na kostky. Zalijeme ji smetanou. Pokud použijeme starší pečivo, přilijeme trochu mléka a necháme nasáknout.
Krok 3: Jablka oloupeme a také nakrájíme na kostky. Přidáme je k housce spolu se žloutky, nasekanou petrželkou a nasekanými ořechy. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zapracujeme do nádivky. Nádivkou plníme krůtu. Otvor můžeme zašít kuchyňskou nití.
Krok 4: Krůtu podlijeme vodou a přidáme máslo. Pečeme zakrytou při 180 °C asi hodinu . Pak sundáme poklici, snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme asi 90 minut dozlatova. Při pečení krůtu přeléváme vypečenou šťávou, případně dolijeme horkou vodu. Z okrajů pekáče seškrabujeme připečenou šťávu, aby měla pěknou barvu.
Krok 5: Porcování: Křídla odstřihneme u těla krůty. Stehna odkrojíme v kloubu a krůtu přestřihneme v místech pod křídly, tím získáme prsa a záda. Prsa odkrojíme od kosti a nakrájíme na plátky. Hřbet rozstříháme na 3–4 kusy.
Zveřejněno 8. 12. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční krůta s nádivkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpBZq
Moje poznámka
Sváteční krůta s nádivkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpBZq
Nejnovější recepty
Pikantní kuličky s nivou
Přidáno před 10 minutami
Nepečené sušenkové kuličky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině a žampionech v pomalém hrnci
Přidáno před 13 hodinami
Vánoční kapr s bramborovým salátem
Přidáno před 17 hodinami
Citronové Raffaello
Přidáno před 20 hodinami
Kapr s bylinkovo-citronovou krustou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Reportáž: Proč je Kašpárkova restaurace 420 takovým hitem? Ochutnáte zde luxusní telecí řízek i dezert ve tvaru doutníku
Univerzální krém do cukroví jen ze dvou surovin: Stačí Salko, máslo a pět minut času, zvládne to i začátečník
Cukroví na poslední chvíli: Vosí hnízda, tatrankové kuličky, šuhajdy nebo sladký salám zvládnete levou zadní
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníčky - měkké bez čekání
Fitulka před 56 minutami
Šlehačkové cukroví
Fitulka před 58 minutami
Jednoduché rolády a jednoduché krémy
VM Verca před 13 hodinami
Nejlepší marokánky
MajdaTrajda před 13 hodinami
Halloweenské sušenky
martdol@seznam.cz před 13 hodinami
Krémová pórková polévka
martdol@seznam.cz před 13 hodinami
Domácí vánočka
Zelnak před 22 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Tedicka 17. 12. 2024 19:18
Kančí guláš
czvlakan77 17. 12. 2024 15:30
Polévka z mletého masa s houbami
Kajkajak 17. 12. 2024 14:29
Suroviny:
krůta,
sůl,
špek,
veka,
smetana,
jablko,
vejce,
petrželka,
ořechy vlašské,
máslo,
květ muškátový,
pepř bílý mletý
Komentáře