Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí guláš od Davida

Připravit výborný guláš je výzva. Pokud máte k ruce i odzkoušený fungující recept, nemusí to být natolik těžké. Základem je kvalitní hovězí kližka, dobrý poměr cibule a koření. Pálivost i zahuštění zvolte podle své chuti, stejně tak jako přílohu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tulos Tulos

Středně náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli nakrájíme stejnoměrně nahrubo, česnek prolisujeme. Hovězí maso nakrájíme na stejnoměrné kostky. Krok 2: Maso důkladně promneme se solí a prolisovaným česnekem a trochou mletého pepře. Krok 3: Na sádle opékáme nakrájenou cibuli. Během opékání přidáme k cibuli drcený kmín. Cibulí je nutné průběžně míchat a opéci jí do červeno hněda. Pozor aby se nespálila. Krok 4: V poslední fázi opékání cibule přisypeme nejprve papriku, rychle ji rozmícháme v tuku, pak vložíme protlak, jen kratičce ho osmahneme a základ zalijeme vodou nebo lépe vývarem. Krok 5: Do základu vložíme nakrájenou a ochucenou kližku, lehce osolíme a vše zvolna dusíme pod poklicí. Maso by mělo být jen zpola ponořené do tekutiny. Čím pomaleji bude dušení probíhat, tím bude maso šťavnatější. Občas guláš podlijeme a promícháme. Krok 6: Když je maso měkké (ne rozvařené, že se rozpadá), dolijeme vývar a dílo zasypeme rozdrobenou chlebovou střídkou. Ta se během krátkého provaření a po chvíli odstavení rozmočí a přirozeně guláš zahustí. V této fázi přidáme do guláše rozemnutou majoránku.
Záleží, jak chceme mít guláš hustý a kolik šťávy v poměru k masu. Správný guláš je zahuštěn jen lehce. Krok 7: Volitelně můžeme použít k zahuštění jíšku. V tom případě maso vyjmeme, tekutinu zahustíme a nejméně 20 minut v pokrmu provaříme.
Lze zahustit i jemnými (rozsekanými či pomletými) ovesnými vločkami. Krok 8: Pro ostrý guláš dle chuti přidáme trochu pálivé papriky a vložíme jednu či dvě sušené papričky.

Zveřejněno 14. 12. 2024

Poznámka autora Tulos

Pro pozvolné dušení lze využít i tlakový hrnec nastavený na šetrné vaření.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí guláš od Davida

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9YjX

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí guláš od Davida

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9YjX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
maso hovězí, cibule, sádlo, protlak rajčatový, paprika sušená sladká, česnek, sůl, voda, kmín drcený, pepř mletý, majoránka, jíška, vločky ovesné jemné, paprika sušená pálivá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu