Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč s překvapením

Sladká tečka po nedělním k obědě, k šálku dobré kávy, přijde vhod. Tímto koláčem své blízké doslova překvapíte, naleznete v něm totiž tři náplně, jablečnou, makovou a povidlovou. Každé sousto vykouzlí úsměv na vaší tváři.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Handour Handour

Středně náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 40 min

110 min (70 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 porcí

koláčová forma o průměru 28 cm

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme kvásek. V míse rozetřeme droždí s cukrem, přidáme 2 lžíce mouky a 4 lžíce vlažného mléka. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. Krok 2: K vykynutému kvásku přidáme ostatní suroviny (mléko přidáváme podle potřeby) a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout – zvětší svůj objem na dvojnásobek. Krok 3: Než nám těsto vykyne, připravíme náplně. Jablíčka oloupeme, nastrouháme, podlijeme 50 ml vody, osladíme, ochutíme skořicí, vanilkou, citronovou kůrou a dusíme do změknutí. Ke konci přidáme za stálého míchání pudinkový prášek. Krok 4: Mák umeleme, podlijeme mlékem, osladíme, ochutíme skořicí, vanilkou, citronovou kůrou a dusíme do změknutí. Krok 5: Do povidel přidáme lžíci rumu, pokud jsou moc řídká přidáme piškotové drobky. Krok 6: Formu o průměru 28 cm vymažeme tukem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C. Krok 7: Těsto rozdělíme na čtyři části, tak, že první díl bude nejmenší a každý další o něco větší.
Z každého dílu vyválíme dlouhý úzký pruh, od nejkratšího po nejdelší, který bude u vnější strany formy. Na vyválené pruhy naneseme na střed nádivku a kraje po celé délce spojíme k sobě. Krok 8: Nejkratší plníme Nutellou, další jablíčky, povidly a poslední mákem. Takto nám vzniknou naplněné válečky. Nejkratší stočíme na střed formy (28 cm), další volně obtáčíme kolem, stále směrem k okraji formy. Krok 9: Necháme 10 minut kynout, poté vložíme do trouby a pečeme při teplotě 170 °C dozlatova. Pokud se nám povrch peče rychleji, přikryjeme koláč pečicím papírem.

TIP: Chyby při přípravě náplně do koláčů

Zveřejněno 1. 1. 2025

Poznámka autorky Handour

Nádivky lze použít i kupované nebo jiné dle chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláč s překvapením

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AD8PB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláč s překvapením

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AD8PB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

:-)<3:yes::yes: Znám a dělala jsem před pár lety, skutečně byl každý překvapený, :-K

Koláč je krásny, len by bolo možné upraviť suroviny na nádivky v rozpise, aby to bolo prehľadnejšie? Ďakujem.

Koláč je opravdu nádherný 😍

Pěkný koláč

Suroviny:
mouka hladká, cukr krystal, tuk, žloutek, droždí čerstvé, sůl, mléko, vanilka, kůra citronová, jablko, mák, povidla švestková, nutella, cukr, pudinkový prášek, mléko, skořice mletá, vanilka, kůra citronová, rum, tuk

Přidat fotografie receptu